Kommentator: Udpegelse af Aleqa Hammond er smart træk af Løkke

Venstre har gjort kontroversiel grønlandsk politiker til udvalgsformand og afstiver dermed skrøbelig blå blok.
Aleqa Hammond og Lars Løkke Rasmussen ved en tidligere lejlighed Foto © : Siumut
Skrevet af Ritzau
16. december 2016 09:26
Versionist Simon Uldum -

Med udnævnelsen af Aleqa Hammond til formand for Folketingets Grønlandsudvalg har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) begået lidt af en genistreg.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell, efter den omstridte grønlandske politiker torsdag overtog formandsposten fra Venstre-politikeren Marcus Knuth.

- Det er en rigtig smart Løkke-manøvre. Regeringen kører i øjeblikket på præcis 90 mandater, siger Hans Engell.

- Med Aleqa Hammond som en garanti for, at regeringen ikke væltes, hvis der opstår kabinetsspørgsmål, så har man skabt sig lidt mere robusthed.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond bliver ny formand for Grønlandsudvalget

Aftalen mellem Hammond og Venstre går på, at hun i sager om kabinetsspørgsmål lover ikke at vælte regeringen.

Et kabinetsspørgsmål er et forslag, som en regering sætter til afstemning i Folketinget, og hvor regeringen på forhånd har meddelt, at den vil træde tilbage eller udskrive valg, hvis den kommer i mindretal.

- Der er en del i den borgerlige lejr, der frygter afhoppere i løbet af de kommende år. Der har været mange rygter på Christiansborg om politikere, der muligvis er på vej væk fra det ene eller det andet borgerlige parti.

- Så det er et meget skrøbeligt flertal, Løkke har. Ved at lave byttehandlen med Hammond sikrer han sig et mandat ekstra, så nu skal det altså gå ret galt, hvis han ikke skal holde.

 

LÆS OGSÅ Valgforbund redder Aleqa fra enegang

 

Hammond blev i august ekskluderet fra partiet Siumut efter en sag om brug af Folketingets kreditkort. Det var ikke første gang, at et privatforbrug fældede Hammond i politisk sammenhæng.

I april 2013 blev hun landsstyreformand i Grønland. Hun måtte dog trække sig fra posten i september 2014, da det kom frem, at hun havde brugt mere end 100.000 offentlige kroner til privat forbrug.

/ritzau/