Udligningen mellem kommunerne er baseret på et uklart grundlag

Udligningsordningen mellem de fire kommuner er ifølge formanden for IA, Sara Olsvig, baseret på et uklart grundlag. Derfor har hun stillet en række paragraf 37 spørgsmål til formand for naalakkersuisut. Hun mener ikke, at man kan vente tre år med at diskutere grundlaget for udligningsordningen.
Skrevet af Jonas Fievé
28. august 2015 09:58

Formanden for IA, Sara Olsvig, langer i dag ud efter Naalakkersuisut. Hun mener ikke at grundlaget for den midlertidige udligningsordning er ordenligt belyst, og hun frygter, at det vil blive videreført, når en mere fast udligningsordning skal træde i kraft om tre år.

- I dag er der en udligningsordning, hvor man ikke ved, hvorfor de beløb, der er valgt, er de beløb, siger Sara Olsvig til KNR.

Tilbage i juni fremlagde Naalakkersuisut en midlertidig udligningsordning, som skal gælde fra 2016 til 2018. Først om tre år vil de fremlægge en mere langsigtet plan for udligningen mellem de fire kommuner i landet. Men står det til Sara Olsvig, skal man ikke vente tre år med at tage debatten.

- Hvis det skal tage tre år, så er det fint, at det skal tage tre år, men det betyder ikke, at man skal vente tre år med at melde politisk ud, hvad man vil med området.

 

13 spørgsmål til formanden for Naalakkersuisut

Kommunerne har nævnt, at man i udligningsordningen også skal medregne kommunernes indtægter fra fiskeriet. Det har Sara Olsvig i flere paragraf 37 spørgsmål til landsstyreformanden, Kim Kielsen, spurgt nærmere ind til.

- Så vi også kan tage stilling til, om det er et parameter, som man skal bruge eller ej. Men hele det her fiskeriområdet har Naalakkersuisut ikke specifikt svaret på.

Sara Olsvig har i sine 13 paragraf 37 spørgsmål blandt andet spurgt ind til, hvor de statslige og selvstyreejede arbejdspladser er placeret i landet og, hvordan Naalakkersuisut forholder sig til størrelserne på de nuværende fire kommuner.

 

Manglende svar

Spørgsmål som hun mener, er nødvendige at få svar på, hvis landet skal have en mere fair udligningsordning. Hun er dog ikke tilfreds med svarene. 

- Jeg får desværre en fornemmelse af, at Naalakkersuisut ikke har være grundige i deres svar til mig. De udskød ellers besvarelsen med den begrundelse, at de skulle indhente mere data.

For Sara Olsvig handler det ikke om hvorvidt der skal udlignes mellem kommunerne, men det skal ske på et mere oplyst grundlag.

-Selvfølgelig skal der udlignes, men når man så udligner, og der er tale om så mange millioner, så er man også nødt til at være velfunderet i den måde, man finder frem til de beløb og de mange millioner, man beslutter at rokere rundt med.