Udenrigsministeriet tøver med aktindsigt i Thule-sagen

KNR’s anmodning om aktindsigt i Thule-sagen hos det danske udenrigsministerium er efter knap tre måneder ikke færdigbehandlet. Det møder kritik fra ekspert i forvaltningsret.
Udenrigsministeriet i København Foto © : Jørgen Skytte/um.dk
02. februar 2015 12:34

KØBENHAVN: 7. november 2014 anmodede KNR det danske udenrigsministerium om aktindsigt i dokumenter vedrørende servicekontrakt-sagen på Thule Air Base.

KNR har anmodet om aktindsigt i: 

“Samtlige dokumenter fra 2010 og til dags dato, der omhandler/ og eller omtaler Thule Air Base. Det skal præciseret, at det især - men ikke udelukkende omfatter  aftaler og hensigtserklæringer indgået mellem det danske ddenrigsministerium og den amerikanske stat/ myndigheder. 

Hertil også mødedatoer, dagsordener, referater og oversigt over deltagere på møder holdt mellem repræsentanter fra det danske udenrigsministerium, Grønlands Hjemmestyre/ Selvstyre og det amerikanske forsvar eller Udenrigsdepartement, herunder også den amerikanske ambassade i Danmark”. 

Læs også Juraprofessor: Thule er en tabersag

Anmodning omfattede også udlevering af Forsvarsaftalen mellem USA og Danmark (inkl. Grønland) fra 1951 samt alle tillæg til aftalen frem til i dag.

Under en telefonsamtale 13. november 2014 med en embedsmand ved Udenrigsministeriet blev anmodningen yderligere præciseret til sagen om servicekontrakt-udbuddet.

Men nu - knap tre måneder senere - har Udenrigsministeriet kun udleveret en mindre del af aktindsigten. 

Den 2. december 2014 fik KNR udleveret Forsvarsaftalen fra 1951 og tillæg til aftalen. Men trods rykkere fra KNR udleverede Udenrigsministeriet den 18. december blot 15 sagsakter ud af mindst 113 sagsakter, som Udenrigsministeriet har oplistet i sagen over for KNR. 

Resten af dokumenterne er i stedet blevet udsat to gange.

Fristerne er overskredet

Behandling af KNR’s aktindsigt får kritik af jurist og lektor i Forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, som de senere år har arbejdet indgående med den danske offentlighedslov. 

Læs også Thorning skal i samråd om Thule-sagen

Ifølge offentlighedsloven skal anmodning om aktindsigt behandles inden for 7 arbejdsdage (ifølge §36). I særlige store sager og sager med stor kompleksitet bør sagen behandles inden for højest 40 arbejdsdage. Og KNR’s anmodning er omfattende og kompleks. Men fristerne for udlevering er alle overskredet i denne sag, vurderer Bønsing.

- I den ny offentlighedslov (fra 2014, red.) blev der jo strammet væsentligt op på de frister, der gælder for, hvornår sådan nogle aktindsigter skal behandles, siger han.

Udenrigsministeriets behandling af KNR's anmodning om aktindsigt runder dags dato 56 arbejdsdage.

- Det lyder som en sag, hvor der kan gås lige til grænsen for fristerne. Men nu har vi sådan set passeret de aller længste frister, siger Sten Bønsing til KNR.

Offentlig interesse skærper udleveringsfristen

Sagen omkring servicekontrakten på Thule Air Base har vakt stor opmærksomhed i Grønland og Danmark, da udbuddet om en ny serviceaftale blev vundet af selskabet Exelis Service A/S. Et firma med dansk adresse og dansk firmaregistring, men med det amerikanske selskab Vectrus som ejer.

Det er sket, selv om Forsvarsaftalen mellem Danmark/Grønland og USA fra 1951 understreger, at danske og/eller grønlandske firmaer skal stå for servicen af den amerikanske base.

Læs også Olsvig savner Pituffik-svar fra både Lidegaard og Naalakkersuisut

Og den offentlige interesse for sagen er med til at skærpe Udenrigsministeriets frist for udlevering af dokumenter, siger Sten Bønsing.

- Der skal helt klart tages hensyn til, at sagen skal ekspederes hurtigt, hvis det er en sag, der har en stor bevågenhed i befolkningen og indgår i en større samfundsdebat. Det er klart et moment, der gør, at myndighederne skal ‘speade' processen op. Og hvis det handler om, at andre myndighder skal høres, kan de myndigheder rykkes med besked om, at sagen haster.

Ifølge seneste brev fra Udenrigsministeriet af 26. januar 2015 med underskrift af arktisk ambassadør, Erik Vilstrup Lorentzen, forventer ministeriet at kunne færdigbehandle aktindsigtsanmodningen inden for 20 arbejdsdage - det vil sige senest 23. februar 2015.