Udenrigsministeren om Hans Ø: Det er en kreativ idé

Det er en kreativ idé. Sådan siger den danske udenrigsminister Kristian Jensen om forslaget om at gøre Hans Ø til fælleseje mellem Nunavut og Grønland.
Foto © : Venstre/Pressefoto
13. november 2015 10:59

Forslaget kommer fra to forskere fra henholdsvis Canada og Danmark, som mener, at den lille, ubeboet ø i havet mellem Grønland og Canada bør administreres ligeligt imellem de to lande.

- Jeg tænker, det er en kreativ løsning på et problem, der har taget noget tid. Og jeg synes, det er godt, at folk tænker nye tanker på området. Hvis det var en model, man kunne overføre på andre steder, der var omdiskuteret og omstridt som i det sydøstasiatiske hav, hvor Kina er i konflikt, kunne det være spændende, siger Kristian Jensen til KNR.

LÆS OGSÅ Olsvig: Gør Hans Ø til inuit-land

Det danske kongerige og Canada har i årtier strides om, hvem der har retten til den lille ø.

Men selv om øen er uden større naturressourcer vil det sende et stærkt signal til resten af de arktiske stater om, at også andre spændinger i Arktis vil kunne løses fredeligt, mener forskerne.

Læs også Forskere: Gør Hans Ø til fælleseje mellem Nunavut og Grønland

Men det er Kristian Jensen mere usikker på.

- Jeg er enig i, at om man viser, at man kan blive enige om ting, der er omstridte. Om det ligesom skaber grobund for, at nu ryger alle spændinger af Arktis, og vi kan finde løsninger på det hele, det tvivler jeg nu alligevel på. For selv om der ikke er meget ressourcer omkring Hans Ø, er der alligevel mange spændende ressourcer i Arktis, som mange lande gerne vil have rettighederne til.

Læs også BILLEDER Hans Ø-forslag vækker glæde og sort humor

Forslaget blev stillet på en konference om Arktis på Aarhus Universitet i går. Sara Olsvig, formand for Inuit Ataqatigiit, tog imod forslaget med et modforslag, nemlig at gøre øen til et fælles landområde for inuit.