Uafklaret liberalisering bag udskudt søkabel

Beslutningen om at liberalisere telemarkedet har skabt usikkerhed om, hvordan Tele Post skal finansierer søkablet til Aasiaat.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
09. december 2015 15:37

Teleselskabet afventer derfor en afklaring fra Naalakkersuisut om, hvordan liberaliseringen helt konkret skal finde sted, før de kaster sig ud i nye investeringer i infrastrukturen.

- Det skaber nogle udfordringer for selskabet, som Tele Post skal forholder sig til. Derfor er det blevet besluttet, at man udsætter det her søkabel, siger Kristian Reinert Davidsen, som tiltrådte som direktør for bare lidt over en uge siden.

Selvstyret har bestilt en analyse af det grønlandske telemarked, som skal danne grundlag for, hvordan en liberalisering skal finde sted.

 

Usikkerhed om finansiering

Før Naalakkersuisut har truffet en afgørelse, vil Tele Post ikke kaste sig ud i så en stor investering, som det er at forlænge søkablet.

- Når områderne bliver liberaliseret, eller der kommer konkurrence, så må man ikke længere flytte penge fra områder, som giver overskud til områder, som er underskudsgivende, siger Kristian Reinert Davidsen til KNR.

Som det er i dag bruger Tele Post overskuddet på mobilkunderne til at holde internetpriserne nede, og investere i en bedre teleinfrastruktur, så flere byer og bygder får en bedre forbindelse til internettet.

Fakta er, at Tele Post faktisk taber penge på at leverer internet, derfor har det også lange udsigter før, at søkablet har tjent sig selv hjem.

 

Konkurrenter skal også betale

Derfor er det ifølge Tele Post nødvendigt, at man finder en anden måde, man kan finansiere kablet og kommende forbedringer af infrastrukturforen på.

- Fremtiden er sådan, at man bliver nødt til at sørge for, at der er penge til det underskudsgivende områder. I tilfælde af liberalisering, man må bare beslutte, hvor de penge skal komme fra. Det er der ikke noget mystisk omkring.

Kristian Reinert Davidsen mener dog ikke, at en liberalisering nødvendigvis er en forhindring for, at søkablet kan forlænges. Tele Post vil bare ikke stå med hele investeringen selv.

- Så må pengene komme et andet sted fra. Det må så betyde, at de aktører, som der er på markedet, hvis der kommer nye ind, alle skal være med til at betale for det her søkabel, siger den nye direktør.