Canada Tvangsadopterede børn får endelig deres erstatning

De mange børn af oprindelige folk, som blev adopteret væk i Canada fra 60erne og 20 år frem får nu erstatning.
Foto © : Jerad Gallinger/Flickr Creative Commons
17. oktober 2017 07:33

I perioden fra 1965 til 1984, som gik under betegnelsen Sixties Scoop - tressernes opsamling - blev tusindevis af inuit, indianerne og métis børn simpelthen taget fra deres hjem og bortadopteret. Det skete ganske enkelt fordi myndighederne ikke mente, at børnenes egne familier kunne varetage forældrerollen. Ingen ved dog præcist, hvor mange børn, der var tale om.  

Børnene blev anbragt i ikke-oprindelige familier, hvor børnene tabte deres sprog, kultur og ofte blev mobbet, da de blev betragtet som anderledes. Det har sidenhen ført til store misbrugsproblemer, og flere af de bortadopterede har efterfølgende begået selvmord.

En ung kvindelig indianerhøvding, Marcia Brown Martel, fandt denne behandling helt uacceptabelt og anlagde derfor en retssag imod den canadiske regering.

Sagen har kørt i mange år, men fredag morgen kunne Carolyn Bennett, som er minister for nordlige anliggende, annoncere, sammen med høvding Brown, at regeringen vil betale lige omkring 3,8 milliarder kroner i erstatning til de overlevende børn.

Det betyder, at de hver får en erstatning på mellem en kvart til en halv million hver til de overlevende.   

Desuden betaler regeringen 252 millioner kroner til et forsoningsfond, der skal hjælpe de overlevende med at få deres sprog og kultur igen.

Marcia Brown Martel udtalte til pressen, at det nu er slået fast, at det ikke længere er acceptabelt at stjæle oprindelige folks børn noget sted i verden, og give dem til andre familier, hvor de mister deres sprog, kultur og selvværd.

- Denne beslutning giver os håb om, at det aldrig vil ske igen, slutter høvding Brown