Tusk skal se isen smelte

Her til eftermiddag ankommer EU's præsident Donald Tusk sammen med Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen. Turen er kommet efter et ønske fra præsidenten, som ønsker at se klimaforandringernes indvirkning på Grønland og Arktis.
Skrevet af Jonas Fievé
17. maj 2016 13:37

Første stop på Donald Tusks to dages tur til Grønland er Kangerlussusaq, hvor han skal se klippeformationerne Navigator Rocks og få et bedre indtryk af klimaforandringernes påvirkning. Gennem årene er klipperne nemlig blevet mere synlige i tak med at isen trækker sig tilbage.

Derefter går turen til Russells Gletsjer for, at præsidenten kan komme helt tæt på indlandsisen, før de tager en Dash 8 til Ilulissat, hvor han som det sidste punkt på dagens program skal de se den verdensberømte Isfjord.

Selvom turen til verdens største Ø først kom på plads for kort tid siden, så er det ikke bare et venlighedsbesøg.

Ny arktis strategi

I slutningen af april vedtog EU nemlig en integreret politik om Arktis, som indeholder 39 tiltag, der skal sætte fokus på klimaændringer, miljøbeskyttelse, bæredygtig udvikling og internationalt samarbejde, og udgav samtidig en rapport, hvor de slår fast, at der skal gøres en større indsats for klimaet.

EU har derfor har ambitioner om at skabe et netværk for forskning i arktiske anliggender såsom forurening og konsekvenserne af global opvarmning.

Fiskeri, olie- og gasboringer og nye skibsfartsruter er også blandt de emner, EU vil forsøge at skabe mere internationalt samarbejde om.

Der er ingen tvivl om, at det også er de emner, Donald Tusk, Lars Løkke Rasmussen og Kim Kielsen skal tale om over de næste to dage.