Ekspert: Tillid skaber resultater, klager gør ikke

Det er forståeligt, at Grønland er trætte af problemerne med Pituffik og de efterladte amerikanske militærbaser. Men det gavner ikke sagen at klage til FN, mener en ekspert.
- Hvis Rigsfællesskabet skal have en velfungerende udenrigspolitik er det afgørende at der bliver skabt en form for tillid, og de seneste begivenheder har i hvert fald ikke hjulpet på det, lyder det fra Jon Rahbek-Clemmensen. Foto © : Syddansk Universitet
21. maj 2017 12:18

Hvis landet skal have mere ud af amerikanernes tilstedeværelse på Pituffik og få ryddet op efter de mere end 30 forladte baser, så bør regeringen satse på tillidsfuldt og benhårdt diplomatisk arbejde i samarbejde med den danske regering, mener en ekspert.

- Jeg tror, at hvis man skal få nogle politiske resultater i rigsfællesskabets udenrigspolitik, så skal der være mere tillid mellem danmark og Grønland, siger Jon Rahbek-Clemmensen, adjunkt ved Syddansk Universitet.

Han har beskæftiget sig indgående med forholdet mellem Danmark, Grønland og USA som medforfatter til rapporten Grønlandskortet, hvor han interviewede med embedsmænd, eksperter og politikere i alle tre lande.

FN-klagen har ikke hjulpet

Han kan godt forstå baggrunden for, at Vittus Qujaukitsoq valgte at klage over Danmark til FN, men han tror ikke at en sådan klage vil hjælpe til at løse problemerne - snarer tværtimod.

 - Hvis Rigsfællesskabet skal have en velfungerende udenrigspolitik er det afgørende at der bliver skabt en form for tillid, og de seneste begivenheder har i hvert fald ikke hjulpet på det, lyder det fra Clemmensen.

Én af de ting som Qujaukitsoq klagede til FN over er Pituffik-sagen, hvor Selvstyret kæmper for et fortsat økonomisk udbytte af den amerikanske militære tilstedeværelse.

Grønland bærer dog en del af skylden:

Styrk tilliden mellem Grønland og Danmark

- Undersøgelser har vist, at det var lige så meget det grønlandske selvstyre, der ikke fulgte med i, hvad der var ved at ske, siger Clemmensen.

Derfor bør Grønland og Danmark arbejde for at genoprette tilliden til hinanden og sammen kæmpe ad diplomatiske veje for at opnå resultater i forhandlingerne med USA:

- Jeg tror det ville være rigtig fornuftigt, hvis man kunne lave nogle tiltag hvor man både fra dansk side kommer til at stole mere på grønlænderne men også så man fra grønlandsk side kommer til at stole mere på at Danmark nu også varetager Rigsfællesskabets udenrigspolitik på en måde der er i alles interesse, siger Jon Rahbek-Clemmensen.