Tidsubegrænsede kvoter kan være fortid

Et opgør med tidsubegrænsede kvoter på rejer og hellefisk kan være på vej. Det fremgår af en rapport fra revisionsselskabet BDO, der er bestilt af Departement for fiskeri fangst og landbrug, som KNR er kommet i besiddelse af.
Foto © : Håkan Dahlström/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jonas Fievé
06. maj 2016 13:14

I fremtiden kan det være slut med de tidsubegrænsede kvoter, en rapport fra BDO slår nemlig fast, at Inatsisartut kan vedtage en ændring af den eksisterende fiskerilov, som ophæver de tidsubegrænsede kvoter.

Hvordan det skal gøres, og hvad der efterfølgende skal ske med de frigivne kvoter, kommer BDO med fire forskellige forslag til. Den bedst løsning er dog ifølge BDO, at Naalakkersuisut tilbagekalder licenserne over en periode og, at de nye tidsbestemte kvoter skal sælges ved auktioner i takt med, at kvoterne tages hjem.

De slår dog fast, at indehaverne af de tidsubegrænsede kvoter skal have en varsling på fem år, før kvoterne tages fra dem.

Læs også Fiskeriet fulgte ikke anbefalinger

De nye kvoter skal gælde i mindst 10 år

De nye tidsbestemte kvoter skal gælde i 10 år eller længere, hvis det ifølge BDO skal give aktøerne de bedste muligheder for at foretage de nødvendige investeringer i produktionsapparatet, som netop har været en af fordelene med den nuværende ordning.

Til sidst slår rapporten dog fast, at den nuværende løsning med tidsubegrænsede på mange måder opfylder de mål, der er sat med hensyn til et økonomisk effektivt, bæredygtigt fiskeri og, at de faktisk er med til at give et stort samfundsmæssigt afkast.

Læs også Kruse vil have flere fiskere

Skal passe på med forhastede beslutninger

Derfor er anbefalingerne også, at de økonomiske konsekvenser ved en ændring skal undersøges, før man træffer en endelig beslutning om at tilbagekalde de tidsubegrænsede kvoter på rejser og hellefisk.   

Rapporten er et resultat af, at der under forårssamlingen sidste år var opbakning til et beslutningsforslag fra Siumuts Nikolaj Jeremiassen, som pålagede Naalakkerusisut at skulle undersøge muligheden for at gøre de tidsubegrænsede kvoter på rejer og hellefisk til tidsbegrænsede.