Thule-forslaget vedtaget

93 stemte for, ingen imod, ved dagens afstemning i Folketingssalen angående den mistede servicekontrakt på Thule Air Base.
Foto © : Paul Bast/Flickr Creative Commons
Skrevet af Sara K. Jakobsen
22. januar 2015 10:06

93 stemte for, ingen imod, mens de 13 medlemmer af Dansk Folkeparti undlod at stemme. 73 medlemmer var fraværende inklusive de to færøske medlemmer.

Forslaget, som skal sikre, at Grønland også fremover får glæde af den amerikanske base lyder som følger:

Folketinget opfordrer regeringen til at (1) sikre servicekontrakthaveren ved Pituffik fortsat er dansk/grønlandsk, (2) arbejde for at sikre Grønland størst muligt afkast af amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland herunder i form af lærerpladser, beskæftigelsesmuligheder, samt skatteindtægter og (3) sikre at der ikke fremadrettet kan opstå tvivl om krav og kriterier.

Forslaget tvinger nu den danske regering til at arbejde hårdt for at sikre, at servicekontrakten kommer tilbage på danske og grønlandske hænder.

Læs også Bred opbakning i Folketinget til at sikre udbytterig Pituffik-aftale

Det var Inuit Ataqatigiits Johan Lund Olsen, der tog initiativ til til forslaget, og han er i dag godt tilfreds.

- Jeg er jo ganske godt tilfreds med udfaldet. Jeg har brugt meget tid og mange kræfter på, at forhandle med samtlige partier i Folketinget omkring det her, og formulere den her vedtagelsestekst. Og nu er det så lykkedes, siger folketingsmedlem Johan Lund Olsen til KNR og fortsætter.

- Næste skridt er, at regeringen skal implementere det her.

 

Læs også Folketinget vil have Thule-kontrakt tilbage på danske hænder

Læs også Olsvig savner Pituffik-svar fra både Lidegaard og Naalakkersuisut

 

Under onsdagens debat krævede Johan Lund Olsen ligeledes en uvildig undersøgelse af både Naalakkersuisut og den danske regerings rolle i sagen.

Forslagsstillerne til det vedragne forslag var udover Inuit Ataqatigiit og Siumut, Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Enhedslisten, Liberal Alliance og endelig Konservative.

 

Kun Dansk Folkeparti var ikke med blandt forslagsstillerne, da de stillede deres eget forslag.

Men det bortfaldt, da det første forslag blev vedtaget