Tele-Post åbner for hurtigere internet på vestkysten

Netop nu trykker Telepost på den helt store internetknap, der skruer op for internettet i store dele af Grønland. Søkablet er lagt færdigt og det betyder, at 80 procent af befolkningen nu får mulighed for de samme internethastigheder som man har haft i Nuuk og Qarqortoq. Og for nogle byer bliver det endnu hurtigere.
Foto © : Simon Uldum/KNR
11. december 2017 10:14

Fra Nanortalik i syd til Uummannaq i nord er by for by blevet koblet på den digitale motorvej, der i dag bliver åbnet.

Med forlængelsen af søkablet og forbedring af dele af radiokæden får 13 byer og bygden Kangerlussuaq nu mulighed for nye internetprodukter.

- Det er internet flatrate-produkter, der har været efterspurgt i lang tid og samtidig højere hastigheder, fortæller Arnakkuluk Jo Kleist, der er kommunikationsdirektør hos TelePost.

LÆS OGSÅ Arktiske lande bør satse på stabilt internet

I dag betaler man som kunde for en kombination af hastighed og hvor meget data man må bruge.

Men med de ny produkter bliver mængden af data ubegrænset, altså det såkaldte flatrate, og så bliver det kun hastigheden prisen afhænger af.

Og hvad angår hastigheden, så bliver den højere, men i begyndelsen vil der være lidt forskel på, hvor hurtigt internet der bliver mulighed for i de forskellige byer.

LÆS OGSÅ Bedre og billigere internet på vej til radiokæde-området

 

- Alle er rykket op på samme hastighed som vi hidtil har set i nuuk og Qaqortoq og nogle af stederne kan så endda rykke helt op til 30 Mbit, siger hun.

Det er ni af de 14 bosteder, der fra i dag får mulighed for forbindelser op til 30 Mbit.

- Men det er ikke alle steder der kan, for vores netværk er lige nu ikke gearet til de hastigheder alle steder, siger Arnakkuluk Jo Kleist.

LÆS OGSÅ Udvidet søkabel guld værd for virksomheder

Så i Kangerlussuaq, Nanortalik, Narsaq, Paamiut og Uummannaq bliver hastigheden altså lige nu maksimalt 10 Mbit, der dog stadig er en fordobling af hastigheden, der hidtil har været højest 4 Mbit.

Planen er ifølge telepost, at de fem bosteder også skal op på hastighederne omkring 30 Mbit, det kræver dog stadig mere arbejde med den digitale motorvej, der fortsætter næste år.

TELE-POST regner ikke med at det bliver en fordel for dem selv. Selskabet forventer at kundernes skift til nye pakker vil koste 10 millioner i omsætning.

LÆS OGSÅ Nu får Maniitsoq, Sisimiut og Aasiaat søkabel

Det samlede arbejde med at få 92 procent af befolkningen på højhastighedsinternet koster 800 millioner kroner over fire år.

TelePost har tidligere fortalt, at pengene skal findes i en kombination af egenkapital og lån og det skal finansieres af selskabets største indtægtskilde, mobilkunderne.