Teenage-morder kan se frem til mildere dom

En dengang 17-årig ung mand, MP, bankede og dræbte i 2013 en kvinde ved Tasiilaq. I 2016 blev han idømt seks år og otte måneders anstaltanbringelse, men en fejl i retssystemet fører nu til, at han sandsynligvis får en mildere dom i denne uge.
Skrevet af Kenneth Elkjær
23. oktober 2017 09:38

Opdateret fredag 27.10: Det fremgik tidligere af artiklen, at hverken forsvarer eller dommer i sagen var opmærksom på, at MP var under 18 år på gerningstidspunktet. Det var ikke korrekt. KNR beklager fejlen.

Anklagemyndigheden, drengens forsvarer og dommeren overså, at drabsmanden var 17 år gammel, da han slog en kvinde ihjel. En afgørende detalje, når der skal afsiges dom.

Nu vil anklagemyndigheden rette op på sin egen fejl ved at argumentere for en lavere dom i landsretten.

Sagen handler om et drab, manden MP, der i dag er i starten af tyverne, begik i juli 2013 ved Amitsivartik ved Tasiilaq. MP slog sit kvindelige offer med en isklump i hovedet, inden han trak hende ned til vandkanten, hvor han efterlod hendes livløse krop og hoved under vand.

LÆS OGSÅ 43-årig kvinde dømt for drab på tidligere partner igen

Men i 2013 kunne politiet ikke finde frem til en gerningsmand i sagen. Det skete først flere år senere, da to vidner henvendte sig til politiet og oplyste navnet på en mulig gerningsmand. Det var netop MP, de to vidner udpegede som drabsmanden. 

Da MP bliver anholdt i 2016 i forbindelse med en sag om røveri og euforiserende stoffer i den nordjyske by Hjørring, bliver han spurgt ind til drabet i 2013.

Tiltalt for drab

Her bekræfter han de oplysninger, de to vidner har givet til politiet. Efterfølgende bliver han tiltalt og dømt for manddrab på kvinden, som han efterlod livløs i vandet en sommerdag i 2013.

I dag sidder han i anstalten i Tasiilaq og afsoner sin dom på seks år og otte måneders anstaltanbringelse, som han fik i Sermersooq Kredsret 23. januar 2017. Den dom kan han se frem til at få ændret på torsdag, hvis anklagemyndigheden får sin vilje.

Vil skære flere år af straffen

De har anket sagen til landsretten, hvor de har nedlagt påstand om en mildere dom til MP. I efterbehandlingen af kredsrettens dom opdagede anklagemyndigheden, at MP på drabstidspunktet i 2013 var 17 år gammel.

I den første retssag i kredsretten opdagede hverken anklagemyndighed, MPs forsvarer eller dommeren i sagen, at han

Den detalje er afgørende for, hvilken dom man giver i retten. Det forklarer anklager Michael Bo Hansen, som skal føre sagen i landsretten på torsdag.

Spørgsmålet om, hvorvidt MP er skyldig i drab eller ej, er til gengæld ikke anket.

KNR er bekendt med MPs fulde navn.