Økonomisk Råd: Sæt tidligt ind i folkeskolen

Økonomisk Råd anbefaler, at alle involverede parter sætter massivt ind på at forbedre det faglige niveau i folkeskolen.
Torben M. Andersen
Torben M. Andersen Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
18. september 2017 17:18

Hvis et barn klarer sig dårligt i 3. klasse, er der stor sandsynlighed for, at det heller ikke går godt for barnet ved folkeskolens afgangsprøve.

Det fremgår af en undersøgelse foretaget af Økonomisk Råd.

 - Uddannelse er utroligt vigtigt af mange grunde. Det er måske den ene ting, hvor man kan sige, at hvis man laver forbedringer på uddannelsesområdet, så forbedrer det næsten hvad som helst i samfundet, lyder det fra formanden for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen, om årsagen til, at rådet igen i år har fokus på uddannelse i sin årlige rapport om grønlandsk økonomi.

LÆS OGSÅ Flere i arbejde er afgørende for bedre økonomi

Økonomisk Råd konkluderer, at det er nødvendigt med en tidlig indsats, fordi eleverne ikke rykker sig ret meget i løbet af deres skoletid.

De børn der klarer sig dårligt ved trintesten i tredje klasse, får med stor sandsynlighed også en svag afgangseksamen fra folkeskolen:

- Der tegner sig et meget tydeligt mønster af, at man ikke 100 procent men med meget stort sikkerhed faktisk kan sige, når man ser, hvordan børnene klarer sig i 3. klasse, hvad det ender med, siger Torben M. Andersen.

Professor er enig

Derfor er der behov for at sætte tidligt ind, hvis eleverne skal forbedre deres præstationer, og i sidste ende de unges chancer for at få en uddannelse og et job.

Professor ved institut for læring på Ilisimatusarfik, Karen Wistoft, er enig i den konklusion, og hun opfordrer skolerne til at tage undersøgelsen alvorligt:

- Det her handler ikke om at slå nogen oven i hovedet og sige "I som lærere eller som skole gør ikke nok.". Det er meget bedre at sige: "De her tal, skal vi tage alvorligt, og vi skal se på, hvad vi kan gøre overfor vores skole," siger Karen Wistoft.

LÆS OGSÅ Økonomisk Råd uddeler hård kritik

Hun forklarer, at en tidlig indsats er central for børnene læring i folkeskolen. Der skal tages fat allerede fra første skoledag, og endda helst fra børnehaven.

IMAK: De sociale problemer står i vejen

- Det er så vigtigt, at børn trives både fagligt og socialt i skolen. Og det vil sige, at de har det godt med at være til stede i undervisningen og lære noget, men også har det godt med sig selv og hinanden, siger Karen Wistoft.

Ifølge Økonomisk Råds analyse har 80 procent af de børn, som klarede sig dårligt ved folkeskolens afgangsprøve fra 2010 til 2013, ikke været i gang med en uddannelse, siden de gik ud af skolen.

Og for dem, der klarede sig godt, er det tal kun 5 procent.

Formanden for lærernes fagforening i Grønland, Karl Frederik Danielsen, siger til KNR, at det er de omfattende sociale problemer i samfundet, der blandt andet er med til at gøre det vanskeligt for skolerne, at få eleverne til at bestå eksamen.

- De sociale problemer fylder for eleverne og betyder, at de ikke kan koncentrere sig om deres fag, siger Karl Frederik Danielsen.