Sådan vinder de lokale firmaer på storskalaprojekter

Sikkerhed og kvalitet - og så evnen til at kunne tænke i nye baner. Det er nøgleordene for de mindre lokale virksomheder, hvis de vil have en bid af kagen, når storskalaprojekterne går i gang.
09. februar 2013 08:05

Det mener direktøren for virksomheden Kisserup i Nova Scotia, som i 15 år har beskæftiget sig med kompetenceudvikling for små virksomheder.

Kisserups stifter og direktør Pernille Boulter har netop deltaget i "Future Greenland"-konferencen i Nuuk. Her har hun fortalt om, hvad små virksomheder i især Newfoundland, Labrador og Nunavut har gjort for at få en fod indenfor i de store olie-/gas- og mineprojekter.

 - De helt konkrete eksempler fra Canada viser, at det virkelig kan betale sig at kigge på de små virksomheder - ikke nødvendigvis kun dem, som traditionelt vil kunne beskæftige sig i en olie-gas-eller mineindustri - men alle de små virksomheder, der findes i Grønland og sige: Hvad er det for nogle ting, vi skal beskæftige os med? Hvad er det for nogle ting, vi skal blive bedre til for at kunne få nogle af de her opgaver lokalt, så de ikke bliver givet væk til udenlandske selskaber? siger Pernille Boulter.

Hun kommer her med et eksempel på et lille firma, som har haft stor succes med at bruge nogle af sine kompetencer på en ny måde.

 - Vi kan bruge et eksempel med en fiskerivirksomhed i Canada, der primært var beskæftiget i fiskeriindustrien med spil til fiskebåde og propeller. Og det er ikke noget, der nødvendigvis er en rolle for i olie- og gas- eller mineindustrien nu. Men denne lille virksomhed fandt ud af, at den vidste en del om hydraulik, og så kunne den svejse, og så kunne den faktisk løse en masse små opgaver for et stort olieselskab, der hedder Exxon, fortæller Pernille Boulter.

Og snart gælder det de grønlandske virksomheder, der gerne skulle få noget ud det, hvis fx London Minings jernemineprojekt får grønt lys.

 Som mange måske ellers kan forledes til at tro, er det ikke kun prisen, der er vigtig i den sammenhæng. At stå for kvalitet og at kunne dokumentere, at man sørger for medarbejderes og miljøets sikkerhed er et endnu vigtigere konkurrenceparameter, mener Pernille Boulter:

 - Typisk har virksomhederne sagt: Det handler mest om pris. Og hvis det handler mest om pris, hvordan bliver jeg så konkurrencedygtig i forhold til alle dem, som har lavet det her internationalt i mange år. Men det har vendt sig lidt med alle de ting der er sket i mine-/olie- og gasindustrien til, at man lægger mindre vægt på pris, men større vægt på sikkerhed og kvalitet. Og det har faktisk gjort, at vi har set en masse små virksomheder vinde flere og flere kontrakter.