VIDEO Syfilis skal bekæmpes med oplysning, gummi og flere penge

Doris Jakobsen (S) opfordrer til et tjek hos lægen, så vi kan få bremset den dårlige udvikling i antallet af tilfælde af kønssygdommen syfilis. Derudover vil naalakkersuisoq finde flere midler til oplysning og bekæmpelse.
25. august 2015 04:43

Kønssygdommen syfilis er gået fra nul registrerede tilfælde i 2010 til 52 tilfælde sidste år, og lægerne er derfor bekymrede for, at der er tale om en epidemi.

- Det ligner begyndelsen på en epidemi, men det håber vi naturligvis ikke, siger læge Michael L. Pedersen.

I videoen herover kan du med meget skræmmende billeder se eksempler på, hvordan man udvikler sår 2-4 uger efter smittetidspunktet.

- De typiske symptomer er jo, at man får et sår ved kønsorganerne eller andre steder, hvor man haft seksuel kontakt med syfilisområder fx i munden, forklarer lægen.

Læs også Skab debat om kønssygdomme

På Dronning Ingrids Sundhedscenter har Michael L. Pedersen sammen med kollegerne Gert Mulvad og Nadja Albertsen nærstuderet den uhensigtsmæssige udvikling. Derfor råber de nu vagt i gevær og håber, at folk vil tænke mere over at beskytte sig mod den og andre sygdomme.

Både hjerne, hud, knogler og blodårer kan tage skade, hvis ikke man behandler den smitsomme sygdom, som sidste år både blev konstateret i Nuuk, Qasigiannguit, Ilulissat, Sisimiut, Tasiilaq, Uummannaq og Upernavik.

Læs også Sundhedsvæsenet: Alt for mange dyrker usikker sex

Kæresteforhold afgørende for brug af kondom
Alligevel viser en rundspørge i Nuuk, at unge mennesker ofte springer gummiet over, når de går i seng med hinanden.

- Nej, jeg synes ikke, det er behageligt, siger Marie Didriksen.

- Sjældent. Jeg har en kæreste, fortæller Arnatsiaq Poulsen.

- Nogle gange. Men lige nu har jeg en kæreste, og vi har været sammen i næsten 10 måneder. Men dengang jeg var single, brugte jeg gerne kondom, siger Nivi Johansen.

Læs også Syfilis-udbrud breder sig

Alle skal tage ansvar
Naalakkersuisoq for sundhed, Doris Jakobsen, forklarer, at hendes departement årligt har 14 millioner kroner til brug for bekæmpelse af kønssygdomme.

- Her vil jeg gerne opfordre forældrene til at snakke med deres børn, ligesom folkeskolen også har et vist ansvar for at undervise om emnerne. Derudover har departementet for sundhed også et ansvar for forebyggelse.

- Men når antallet af tilfælde af kønssygdomme er for opadgående, så har vi også et større ansvar for at bekæmpe problemet, siger Doris Jakobsen.

Læs også 1435 grønlændere tisser glasskår

Hun pointerer, at der også bruges penge på, at forebyggelsesmedarbejdere besøger 8.- og 9. klasser, hvor de bl.a. tager kønssygdomme op.

- Når 14-15-årige rammes af disse sygdomme, så er det socialvæsnet, der tager over i dag, ligesom hvilke tiltag, der skal bruges, stadigvæk er undervejs.

- Derudover bør vi kunne finde andre midler til formålet, og det er vi i gang med lige nu, siger naalakkersuisoq for sundhed.

Doris Jakobsen opfordrer til, at folk går til lægen og bliver undersøgt, så de ikke uvidende er med til at sprede diverse kønssygdomme.