VIDEO Syerske: Del ud af viden om nationaldragt-syning

83 år er ingen alder, når man er syerske og holder af sit arbejde med at kreere nationaldragter. Petrine B. Isbosethsen har fortsat bordet fyldt med skind, perlebroderier, nål og tråd.
24. februar 2015 19:06

For bestillingerne strømmer ind til hendes hjem i Qaqortoq.

- Her kommer unge kvinder, der ved at være færdige med deres uddannelse, og beder mig om at ordne eller rette på deres nationaldrag til dimissionen for eksempel på GU, siger Petrine B. Isbosethsen til KNR.

Læs også Ungdommen viser stor interesse for nationaldragten

Hun blev gift tilbage i 1953 og fik børn, hvorefter hun besluttede, at hun ville lære at sy nationaldragter.

- Jeg tænkte, at der ikke var nogen til at hjælpe mig, fordi jeg var alene. Så jeg opsøgte forskellige kurser, hvor jeg lærte af de dygtige syersker, fortæller hun.

Respekt for de gamle mestre
Nu om dage bliver man uddannet i at sy nationaldragter i Sisimiut, men Petrine B. Isbosethsen ville ønske, man også kunne lære den svære metier i andre byer.

- Det ville være rigtig godt, hvis der var sådan et kursuscenter her. Det er nødvendigt i forhold til beskæftigelse. Og det bør man lære uanset, hvor man bor.

Læs også Fransk kvinde faldt for nationaldragten

- Det er meget få, der er dygtige til at lave nationaldragten nu om dage, siger Petrine B. Isbosethsen og tænker tilbage på sine gamle læremestre med stor respekt.