Svar på tiltale: Grønland er bedre end sit rygte

Sådan lyder det fra naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, Randi Vestergaard Evaldsen, i et debatindlæg i Jyllands-Posten i dag.
Foto © : Helle Nørregaard
13. juni 2016 07:53

Her svarer hun igen på Dansk Folkepartis Søren Espersen, der i slutningen af maj i skarpe vendinger kritiserede Grønlands økonomi og grønlandske politikere for ikke at gennemføre nødvendige reformer.

Men det er at anskue glasset ‘som mere end halvtomt - i stedet for blot halvfyldt’, skriver Randi Vestergaard Evaldsen.

Hun påpeger, at Inatsisartut i efteråret vedtog en reform af førtids- og alderspensionen, mens en reform af pensionsfradrag for nyligt er vedtaget.

Og at der er planer om at reformere Grønlands budgetlov, fiskerilov og den obligatorisk pensionsopsparing, ligesom Grønland gældsmæssigt også ligger langt bedre end kravene til landene i EU.

Læs også Espersen revser Grønlands økonomi

I stedet er det i høj grad danske politikere og pengeinstitutioner, der ser med unødig skepsis på Grønland og landets erhvervsprojekter, mener Evaldsen.

Eksempelvis har Grønland været nødt til at se mod USA i stedet for Danmark, når det gælder finansiering af lufthavnsprojektet i Nuuk, fordi danske banker ville have en ualmindelig høj rente, skriver hun.

- Hvis du ønsker at hjælpe Grønland ud af de udfordringer, vi har, ja, så vil en god begyndelse være at beskrive tingenes tilstand på både godt og ondt, som de i virkeligheden er, slutter naalakkersuisoq for finanser og råstoffer i sit indlæg.