Suka på vej tilbage efter kræft i tungen

I slutningen af august blev Suka K. Frederiksen sygemeldt. Naalakkersuisoq for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Suka K. Frederiksen fik konstateret kræft og har nu orlov.
Siumut Selvstændighed Naalakkersuisoq
Foto © : Siumut
Skrevet af Aviâja Kilime
23. oktober 2017 13:19

Hun fortæller til Qanorooq om sin sygdom, og hvordan hun vil komme videre.

Suka K. Frederiksen fik her til sommer mistanke om, at hun led af kræft. Hun blev undersøgt og i perioden efter undersøgelsen, savnede hun nogen at snakke med om sine bekymringer om mistanken.

- Man oplever en stor mangel i de dage. Hvem vil være en støtte at snakke med? Hvornår får jeg meddelelsen? Er den godartet, eller vil jeg kunne komme videre? Bliver jeg indlagt? Mange forskellige tanker, kommer frem, og det er psykisk nedbrydende. Derfor er det meget vigtigt at have en støtteperson i den situation, siger hun.

Suka K. Frederiksen fik oplyst, at hun led af kræft i tungen, og derfor blev hun sygemeldt i slutningen af august.

LÆS OGSÅ Suka K. Frederiksen er sygemeldt

Efter behandlingen i Danmark fik hun talebesvær og måtte gå til talepædagog.

- En del af min tunge blev fjernet, og jeg blev opereret i halsen. Så jeg må øve mig i at tale igen, og jeg øver stadig og håber, jeg kan opnå at få min fulde tale igen.

Hele forløbet har fået Suka K. Frederiksen se anderledes på livet og hvor værdifuldt det er.

- Jeg passer på med at lave langsigtede planer, jeg går stadig på sygehuset 3 gange om ugen og koncentrerer foreløbig mine ressourcer om det, siger hun.

Suka K. Frederiksen har orlov frem til den 1. november, selvom lægen kræver en længere orlov.

- Jeg følger Inatsisartut, det er nødvendigt. Som bekendt er jeg Naalakkersuisoq og det forpligter. Valgperioden er ikke slut endnu. Jeg har givet vælgerne et løfte om, at jeg vil sidde hele valgperioden ud, og det vil jeg gøre alt for at gennemføre.