Suka og Muté: Greenpeace blander tingene sammen

Greenpeace blander tingene sammen, når miljøorganisationen opfordrer til dansk medbestemmelse i grønlandske råstofprojekter, mener naalakkersuisut.
Arctic Sunrise protesterer mod seismiske undersøgelser
Arctic Sunrise protesterer mod seismiske undersøgelser Foto © : Christian Aaslund/Greenpeace
04. april 2017 05:29

Miljøoprydning til havs og Grønlands ejendomsret over landets råstoffer er to vidt forskellige ting.

Det mener naalakkersuisoq for bl.a. miljø, Suka K. Frederiksen, og naalakkersuisoq for råstoffer, Múte B. Egede. Derfor inviterer de nu miljøorganisationen Greenpeace til en snak om sagen.

I sidste uge meddelte Greenpeace i Danmark, at Danmark bør have medbestemmelse i Grønlands råstofprojekter, hvis statens beredskab skal hjælpe i tilfælde af forurening af havmiljøet inden for tre sømil af Grønland.

Det foreskriver en miljøaftale fra 1989. En aftale, som blev stadfæstet mellem Danmark og Grønland ved en ny aftale i marts.

LÆS OGSÅ Aftale bør give Danmark indflydelse på råstof-politikken

Men Grønland har suveræn selvbestemmelse over råstofområdet, fastslår de to politikere i en pressemeddelse. Aftalen ændrer dog ikke på, at Grønland stadig har ansvaret for eventuel miljøforurening i grønlandsk farvand, påpeger Suka K. Frederiksen og Múte B. Egede:

- Det har vi fortsat, både uden for og inden for Grønlands 3-sømileterritorium. Den ændrer den nævnte aftale (…) ikke på.

Greenpeace er grundlæggende imod udvinding af olie i Arktis.

De to politikere påpeger dog, at selskaber, som søger efter olie i Grønland, skal sikre et beredskab, som kan håndtere enhvert miljøproblem og stille store, økonomiske garantier for eventuelle skader på miljø eller samfund.

- Hvis ikke de kan det, får de ikke lov til at lave noget i Grønland Vi forvalter lovgivning og administrationen, og den danske stat påtager sig ikke risiko for omkostninger i den sammenhæng, meddeler Suka K. Frederiksen og Muté B. Egede i pressemeddelelsen.