Studerende på kysten kan ikke tage familien med

Har du familie og bor på kysten, så kan det godt blive vanskeligt at begynde på et studie i Nuuk. I hvert fald skal man ikke regne med, at man kan tage sin familie med.
22. juli 2013 07:53

Et brev til uddannelsesinstitutionerne i Nuuk fortæller nemlig, at man prioriterer, at det kun er den enkelte uddannelsessøgende, der kommer i første omgang, og så må man lade familien blive hjemme ind til der er  skaffet en bolig til hele familien.

Hanne Søgaard er studiechef ved Ilisimatusarfik. Hun er langt fra overbevist om, at det nye tiltag er løsningen på problemet med kollegiemangel.

- Undskyld jeg siger det, men det er en meget pauver løsning i min optik. Det er nok en panikløsning som ikke løser noget. Det er den der berømte med at tisse i bukserne for at holde varmen. Det hjælper over hovedet ikke. Og slet ikke på længere sigt. Det skaber nogle nye problemer, lyder det fra Hanne Søgaard.

Hun lægger stor vægt på, at familier kan få en ordentlig start på deres nye tilværelse, og derfor synes hun ikke om den her løsning, med at den studerende skal tage af sted først, uden sin familie.

- Det er en dårlig løsning, fordi man vil uvægerligt skabe flere afbrud, fordi det vil betyde, at familien bliver splittet i en situation, hvor det netop er vigtigt, at alle er med fra starten af, siger Hanne Søgaard og fortæller videre.

- Man får ikke en ordentlig studiestart, hvis man går og bekymre sig om, hvordan de har det derhjemme.

Samtidigt er der også der også spørgsmålet om, hvad den efterladte familie skal gøre, hvis de for eksempel bor i en personalebolig, de har gennem den studerendes arbejde.

- Så er det så jeg spørger mig selv, og også spørger departementet. Hvor skal familien så bo henne, indtil de flytter til Nuuk. Fordi familien kan ikke blive ved med at bo i en personalebolig, som er opsagt, fordi man har opsagt sit job, siger studiechefen

Den 1. juli var der skrevet 120 studerende op til en bolig gennem kollegieadministrationen. Det vil sige studerende, der kommer fra Kysten og ikke fra Nuuk. Af dem er de cirka 45 børnefamilier.

Hanne Søgaard frygter, hvilke konsekvenser de nye regler får, for deres lyst til at fortsætte studierne.

- Det kunne jo hurtigt blive reduceret, antallet af dem. At der er mange der vil melde fra, når de får at vide, at de ikke kan få deres familier med.

Af de 120 studerende er der allerede fundet plads til halvdelen, hvilket er bedre end sidste år. Men Hanne Søgaard er ikke ovenud optimistisk i forhold til de resterende.

- Jeg tror vi får problemer med den sidste halvdel. Det synes jeg, jeg kan fornemme på vores næsten daglige kommunikation med KAF. De lægger ikke skjul på, at det allerede er ved stramme til nu.