Strengere regler for olieboring i arktis

Den amerikanske regering annoncerede i fredags at der for første gang vil komme nye og meget strenge regler for olie- og naturgasboring i de arktiske farvande.
23. februar 2015 17:33

Reglerne vil tvinge olieselskaber til at planlægge for eventuelle uforudsete situationer, hvis der er et olieudslip eller et teknisk problem med et boreskib eller en boreplatform.

De nye planer som kun gælder for forsøgsboringer, er et resultat af  de mange diskussioner mellem det amerikanske indenrigsministerium og olieselskabet Shell om at styrke sikkerhedsforanstaltingene, når selskabet ønsker at bore i Chukchi og Beaufort havene.

Shell havde en lang række problemer i 2012 og selskabtes boreplatform, Kulluk, strandede i Alaska. Det kunne være blevet en kæmpekatastrofe.

De ny regler inkludere planer for øget sikkerhed ved en forsøgsboring. Blandt andet skal der være flere bugserbåde, mindst en ekstra helikopter, og allermest vigtigt en ekstra boreplatform i nærhededen, der kan træde til, hvis den første boreplatform har en ulykke eller mister kontrol. Desuden skal olieselskabet bygge og afprøve, en såkaldt ‘containment dome’ eller inddæmnings kuppel der kan inddæmme olien fra et udslip.