Straffeattesten skal gå fem år tilbage

Flere folkevalgte ved kommunalvalget er dømt ude af valgbarhedsnævnet, selv om de havde hentet en ren straffeattest hos politiet.
24. april 2008 15:29

Forklaringen er ifølge formanden for valgbarhedsnævnet, landsdommer Søren Søndergaard Hansen, at den straffeattest, politiet almindeligvis udleverer kun går tre år tilbage.

Hvis man vil sikre sig imod overraskelser med valgbarhedsnævnet efter et valg, så skal man sørge for udtrykkeligt at bede om en straffeattest, der går fem år tilbage, for det er den grænse, som det grønlandske valgbarhedsnævn bruger som forældelsesdato. I det regnestykke skal man huske at bruge datoen for den endelig dom som udgangspunkt – og ikke ”gerningsdatoen”.

Valgbarheden bedømmes udelukkende på grundlag af domme eller bødeforlæg. Efter valget køres en screening i kriminalregistret på de valgte, og valgbarhedsnævnet tager stilling på grundlag af den.

Man kunne godt mene, at voksne vælgere selv er i stand til afgøre, hvem der er værdige til at sidde i kommunalbestyrelse, især når det drejer sig om kandidater, hvis meriter er kendte i offentligheden.

- Det kunne man godt mene, medgiver landsdommeren, og tilføjer:

- Men det mener vi ikke. Vi mener, at der skal være et vist niveau.