Stort milliontab lurer hos RAL

Royal Arctic Line må i værste fald vinke farvel til 35 millioner kroner efter, at deres ordre på fem nye skibe fra et konkursramt tysk skibsværft er gået i vasken.
Skrevet af Mads Ullerup
06. december 2012 07:29

Nu er det imidlertid kommet frem, at Royal Arctic Line måske kunne have undgået at havne i den tyske fælde, der både koster selskabet tid og penge.

Ifølge den tyske tv-station, NDR, har det tyske P&S Werften angiveligt ført den tyske stat bag lyset om et gigantisk hul i selskabets økonomi på omkring 1 milliard kroner.

- Det er vi selvfølgelig rigtig ærgerlige over, fordi vi havde virkelig set frem til, at vi skulle have de her nye skibe, siger administrerende direktør i Royal Arctic Line, Jens Andersen, om konkursen og tabet af deres ordre på fem nye skibe.

I januar 2011 da Royal Arctic Line indgav ordren på de nye skibe var de store økonomiske problemer hos det tyske værft svære at få øje på.

Med et stort nødlån fra den tyske regering holder værftet skindet på næsen langt ind i 2012, men en konkurs viser sig uundgåelig.

På dette tidspunkt er det dog for sent for Royal Arctic Line, at bakke ud af aftalen.

- På det tidspunkt, hvor de får de mange penge, er vi jo langt inde i processen, siger Jens Andersen.

Via en bankgaranti regner Royal Arctic Line med at få omkring 400 millioner kroner af deres investeringspenge tilbage fra deres mislykkede ordre i Tyskland.

I værste fald kan konkursen koste selskabet op mod 35 millioner kroner, men det er ifølge Jens Andersen stadig for tidligt at sige præcist, hvor stort tabet bliver.

Royal Arctic Line vil hurtigst muligt starte forhandlinger med et nyt værft, og håber, at de første skibe kan være klar i slutningen af 2014.

Jens Andersen regner ikke med, at den tyske konkurs vil betyde ændringer i fragtpriserne herhjemme.