URAN Steen Lynge: Vi skal ikke stemme om nultolerancen

Steen Lynge vil ikke give befolkningen mulighed for at stoppe udvinding af uran i Grønland. Han ønsker derimod at undersøge muligheden for en folkeafstemning om grænseværdierne for udvindelse af uran, lyder det nu fra næstformanden i Atassut.
12. februar 2016 14:07

Steen Lynge, medlem af Inatsisartut for Atassut, vakte stor opsigt, da han i sidste uge stillede et §37-spørgsmål til Naalakkersuisut om, hvad en folkeafstemning om uran-spørgsmålet ville koste.

Spørgsmålet gav anledning til store forhåbninger blandt oppositionspartierne Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq, der begge støtter en landsdækkende folkeafstemning - om hvorvidt Grønland skal tillade udvinding af uran.

Læs også VIDEO For og imod uranafstemning

Men afstemningen skal slet ikke handle om, hvorvidt Grønland skal udvinde uran eller ej.

- Lad mig først sige, at jeg ikke vil sætte Grønland tilbage til en situation, hvor spørgsmålet omkring uran er, at der er nultolerance, det er ikke det jeg går efter, siger Steen Lynge efter flere dages tavshed.

I sin begrundelse for spørgsmålet henviste Steen Lynge ellers til Atassuts eget valgløfte.

Læs også Partii Naleraq: Atassut bør fremsætte beslutningsforslag

- Atassut gik til valg på, at partiet vil arbejde for en folkeafstemning FØR beslutningen om udnyttelse af råstoffer med indhold af radioaktivt materiale kan føres ud i livet. Derfor ønsker Atassut at få besvaret spørgsmålet med henblik på at stille et forslag herom til Forårssamlingen i Inatsisartut, skrev Steen Lynge i sin begrundelse for §37 spørgsmålet.

Men det er altså en anden og langt mere teknisk folkeafstemning, Steen Lynge mener. Han henviser nu til koalitionsaftalen, hvor der står, at partierne skal blive enige om, hvor højt indholdet af uran i råstoffer udvundet i Grønland må være.

Læs også URAN Avataq bifalder folkeafstemning om uran

- Jeg går efter, at vi skal have sat en øvre grænse for råstoffers indhold af uran, siger Steen Lynge.

Ifølge Steen Lynge er det den manglende øvre grænse, der har skabt frygt i befolkningen.

- Man har skabt en debat på frygten for, at man kommer til at udvinde råstoffer udelukkende for at udvinde uran, derfor skal vi have en øvre grænse, siger Steen Lynge.

Ifølge Steen Lynge vil en folkeafstemning om grænseværdierne for indholdet af uran i råstoffer formentlig ikke have betydning for mineprojektet på Kvanefjeldet.