Steen Lynge: Hvad koster en folkeafstemning om uranspørgsmålet

Hvor meget vil en landsdækkende folkeafstemning om uranspørgsmålet koste? Det spørgsmål stiller medlem af Inatsisartut, Steen Lynge fra Atassut til Naalakkersuisut i et paragraf 37-spørgsmål.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Kerté Jeremiassen
05. februar 2016 11:43

Steen Lynge begrunder spørgsmålet med ønsket om - i et ungt demokrati som det grønlandske - at inddrage befolkningen i spørgsmål der optager samfundet, og hvor der hersker forskellige holdninger blandt folk.

Atassut gik til valg på løftet om at gennemføre en folkeafstemning om uranudvinding, skriver Steen Lynge. 

Læs også Oppositionen: Uran-aftale er et tilbageskridt for selvstyret​

Og nu vil han gerne vide hvad det vil koste, før partiet endeligt beslutter om de vil stille forslag om den landsdækkende folkeafstemning ved forårssamlingen i Inatsisartut.

Med spørgsmålet, imødekommer Steen Lynge en række miljøforeninger og politiske organisationer, der har udtrykt håb om at få uranudvinding afprøvet ved en folkeafstemning. 

Læs også VIDEO Randi: Uranaftale er enormt vigtig

Selvom det åbenbart ikke er på dagsordenen hos det nye Naalakkersuisut.

Kort før jul kaldte ni grønlandske og internationale foreninger derfor i en fælles pressemeddelelse Naalakkersuisut for løftebrydere.

- Der er ikke kommet nogen som helst politisk reaktion på vores pressemeddelelse. Ikke engang så meget som et modargument, siger en af initiativtagerne til kritikken, formand for miljøorganisationen Avataq, Mikkel Myrup til sermitsiaq.ag. 

Læs også Danmark får hovedansvar for eksport af grønlandsk uran​