Spøgelsesnet findes også i Grønland

Tabte fiskeredskaber - såkaldte spøgelsesnet - havner også i grønlandske farvande. Det er uvist, hvor stort omfanget af problemet er, men fiskerne oplever jævnligt, at de mister fiskeredskaber.
Foto © : Rasmus Nygaard
12. juli 2017 10:24

- Der er rigtig mange langliner og garn, som er gået tabt, siger fisker Hans Thomassen fra Aappilattoq, en af Upernaviks bygder.

LÆS OGSÅ Fisker hiver gammelt lig i land

Som Verdensnaturfonden netop har påvist, er der mange spøgelsesnet at finde i danske farvande. Mens norske fiskere indberetter tabte fiskenet til myndighederne, er det ikke noget, danske fiskere gør.

Og det gør grønlandske fiskere heller ikke.

- Vi underetter hinanden. Hvor vi har mistet vores redskaber, og hvad det er for et. Nogle gange sker det, at nogen fisker dem op og returnerer dem til ejeren, fortæller Hans Thomassen.

Intet overblik

Der findes ikke aktuelle tal eller opgørelser over, hvor mange spøgelsesgarn, der findes i de grønlandske farvande.

Tilbage i 2013-14 udleverede Qaasuitsup Kommunia spørgeskema til fiskernes foreninger for at undersøge, hvor stort problemet med tabte fiskenet var for deres medlemmer.

Men resultatet var kun to-tre svar. Og det var ikke nok.

 - Det var ellers planen, at kommunen ville opfiske dem igen, men med så få svar fra foreningerne var der ikke grundlag nok til at gøre det, siger erhvervskonsulent Paviaraq Jakobsen fra Qaasuitsup Kommunia.

Projekt på vej

Men der er formentlig håb forude.

Et nyt forskningsprojekt skal nemlig hjælpe med at dokumentere omfanget af grønlandske spøgelsesnet. Forskere fra Grønlands Naturinstitut har fået 60.000 kroner fra Grønlands Forskningsråd til at undersøge sagen.

I august er der desuden en nordisk workshop i København om spøgelsesnet. Workshoppen vil belyse problemets omfang og mulighederne for at gøre noget ved det.

LÆS OGSÅ Fiskerne får for lidt

LÆS OGSÅ Garnfiskeriet efter hellefisk i Qaasuitsoq forlænget

 

12.07.17. Rettelse: Det er 60.000 kroner, der er uddelt fra Grønlands Forskningsråd, og ikke en million kroner, som artiklen først angav.