Sprogkrav skal starte kulturrevolutionen

Siumutteren Akitsinnguaq Olsens forespørgselsdebatemne om at forlange at alle indvandrere fra ikke-nordiske lande skal bestå en prøve i grønlandsk for at få permanent arbejds- og opholdstilladelse, er principielt forkert, mener IA. Selv kalder Akitsinnguaq Olsen det for en del af den kulturrevolution, hun ønsker for landet.
24. august 2011 09:00

- Jeg mener, at vi i vores eget land er nødt til at begynde at kigge på, hvordan vi selv vil opbygge vores land, og den kulturrevolution, som er udeblevet siden Selvstyrets indførelse, vil jeg meget gerne have begynder at blomstre, lyder det fra Siumuts Akitsinnguaq Olsen, der mener, at det er på tide at sætte egne rammer for det grønlandske samfund.

Og det indebærer altså sprogkrav til de udefrakommende, der ønsker at bo og arbejde permanent i landet:

- De rammer skal se sådan ud, at vi samler folk i vores eget land. At vi ikke splitter folk op i det ene og det andet og ikke engang kan tale det samme sprog. Vi er nødt til at kunne tale sammen, så vi alle forstår, at vi er ét land, som vi alle samarbejder omkring, siger Akitsinnguaq Olsen.

Borgere fra de nordiske lande er omfattet af sprogkonventionen, der giver dem ret til at benytte eget sprog i de andre nordiske lande. Derfor skal det grønlandske sprogkrav kun gælde immigranter fra ikke-nordiske lande. Og det er forskelsbehandling, mener IA's ordfører på lov-området, Isak Hammond:

-  Hvorfor skal vi behandle dem fra Norden på en måde og dem fra udenfor Norden på en anden måde? Hvorfor skal vi ikke behandle dem ens? Det sætter jeg spørgsmålstegn ved, siger Isak Hammond.

Hvorvidt Akitsinnguaq Olsen vil medgive, at kravet vil være forskelsbehandling, må tydes ud af følgende svar:

- Jamen det kan godt ske, vi sidder fast i en hjemmestyreretorik, men nu stiller jeg denne forespørgselsdebat op, så vi kan komme et skridt videre og tænke på globalisering og blive en del af verden i vores eget land.

Og Akitsinnguaq Olsen er ikke bange for at et sådant sprogkrav vil afskrække folk fra at søge til Grønland:

- Der har aldrig været så mange, der har søgt fx til Danmark. Derfor tror jeg heller ikke, at det her vil komme til at skræmme folk væk. Tværtimod tror jeg, at det vil vise et rigtig sundt samfund, der sørger for at de rammer, der skal være der, bliver udarbejdet, slutter Akitsinnguaq Olsen.

Forespørgsdebatten er på efterårssamlingens dagsorden den 14. november.