Sparekuren er indledt i Sermersooq

OPDATERET: Den midlertidige udligningsreform, hvor Naalakkersuisut har besluttet at flytte yderligere millioner fra Kommuneqarfik Sermersooq og ud til kystkommunerne, får nu konsekvenser.
Nuuk, Sermitsiaq
Nuuk, Sermitsiaq Foto © : KNR
25. september 2014 12:30

Her til formiddag lød det endelige regnestykke fra hovedstaden. Der skal fyres godt og vel 75 personer i hele kommunen.
 
I går holdt kommunens direktører møde med fællestillidsrepræsentanter og gav besked om kommunalbestyrelsens beslutning, fortæller administrerende direktør Steffen Ulrich-Lynge.

LÆS OGSÅ Sermersooq nedlægger 75 stillinger

Her til formiddag kom den ubehagelige meddelelse ud til alle kommunens ansatte på én gang.
 

- Kommunalbestyrelsen tog en beslutning tirsdag aften, og så har vi haft medarbejdermøde her til formiddag, hvor vi gennem storskærme gav en orientering til vores ansatte i alle fire byer, Paamiut, Illoqqortoormiut, Tasiilaq og Nuuk, siger Steffen Ulrich-Lynge til KNR.
 
Kommuneqarfik Sermersooqs administrerende direktør fortæller, at de ikke har truffet nogen beslutning om, hvilke steder i kommunen, der skal spares: Skole-, ældre- eller byggeområdet for eksempel, men at der nu venter en proces med at udvælge, hvilke 75 ansatte i den næststørste kommune, som kommer til at miste arbejdet. 

LÆS OGSÅ Udvandring ved afstemning i Kommuneqarfik Sermersooq

- Vores fællestillidsrepræsentanter fik i går fremlagt en plan for forløbet nu. Det er vigtigt for mig at understrege, at det bliver objektive kriterier, der afgør, hvem der bliver afskediget, og ikke subjektive.
 
Tre kriterier vil veje, siger Stefen Ulrich-Lynge, når der skal fyres:

Hvor dygtige er de ansatte til det, de laver, hvor meget laver de, og har de andre personlige kompetencer, der gør, at kommunen skal holde på dem.
 
Besparelserne er et resultat af den midlertidige udligningsreform, som kun gælder for næste år. Her skal den rigeste kommune bidrage med yderligere 54 millioner kroner til de tre andre kommuner.

Alene en konsekvens af udligningsreformen 
I et live-interview i Radioavisen tidligere på dagen, afviste borgmesteren, at der har været tale om dårlig økonomiledelse i kommunen.

- Havde det ikke været for udligningsreformen, drevet frem af Siumut og Atassut, havde der kun været tre millioner kroner at spare næste år, og det havde ikke været nødvendigt at fyre så mange, siger Asii Chemnitz Narup, medlem af Inuit Ataqatigiit og borgmester i Sermersooq.
 
Kommunen forventer at spare 20-25 millioner kroner på at fyre de 75 ansatte. Der er i alt 2.300 ansatte i kommunen.

 

RETTET: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at det sociale område i kommunen ville blive undtaget besparelser. Men dette, fortæller Kommuneqarfik Sermersooq nu, passer ikke alligevel.