Sommervejret satte flere rekorder

Når Danmarks Meterologiske Institut - DMI - ser på tallene for den grønlandske sommer, virker det umiddelbart som om sommeren har været usædvanlig gennemsnitlig.
Solnedgang Foto © : Siiva Thørring/KNR
Skrevet af Karsten Sommer
28. september 2017 07:03

Men ser man på de enkelte dele af Grønland, rummer DMI´s tal for denne sommer en række rekorder og afvigelser fra den normal, som beregnes efter tal indsamlet i perioden fra 1981 til 2010, fortæller seniorklimatolog John Cappelen på DMI´s hjemmeside.

F.eks. har Nuuk haft en smule lunere sommer end normalt. Sommerens middeltemperatur blev målt til 0,2 grader højere end normalen.

Men mange steder på kysten, særligt i den nordvestlige og nordlige del af Grønland, har det været vådere end normalt.

LÆS OGSÅ August var en våd omgang

Pituffik har således haft den næstvådeste august siden 1961, kun overgået af sommeren i 1975.

Til gengæld har det især i Diskobugten, været mere tørt end normalt, hvilket førte til de mange naturbrande i området.

I Danmarkshavn i Nordøstgrønland blev der observeret den tørreste august siden 1949. Og Ittooqqortoormiit har haft den tørreste august siden 1950.

LÆS OGSÅ To temperaturrekorder på Indlandsisen i juli måned

Forskningsstationen Summit, midt inde på indlandsisen, stod ligefrem for to rekorder i juli. Både den højeste og den laveste temperatur nogensinde registreret dér.

Den 4. juli sneg termometeret sig ned på minus 33,0°C, og den 28. juli sneg temperaturen sig op over 0°C, nemlig 1,9°C. Begge temperaturer var rekord for Summit, fortæller DMI.