Smeltevand kan få store konsekvenser for havet omkring Grønland

Stigende temperaturer og smeltende gletsjere påvirker havet omkring Grønland. Og de store mængder ferskvand, der blander sig med det salte havvand kan få store konsekvenser for livet i havet, viser ny dansk forskning.
16. oktober 2017 10:11

I takt med de stigende temperaturer på hele kloden fosser stadigt større mængder smeltevand fra gletsjerne og ud i fjordene omkring Grønland. 

Og det kan få store konsekvenser for livet i havene omkring Grønland og i sidste ende for os allesammen, viser ny dansk forskning, skriver dr.dk.

Store mængder ferskvand i havene kan nemlig forskubbe balancen i økosystemerne.

LÆS OGSÅ Indlandsisen smelter hurtigere, end man troede

Forskere fra Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet, DTU, Asiaq, Grønlands Naturinstitut og ClimateLab har i samarbejde foretaget undersøgelserne, som strækker sig over 13 år.

Målingerne er foretaget i fjorden Young Sund i Nordøstgrønland. Og her har vist sig to problemer, der kan få store konsekvenser for havlivet omkring Grønland, fortæller seniorforsker Mikael Sejr fra Arktisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet.

Det første problem er, at der for eksempel i Young Sund er strømmet så meget ferskvand ud i fjorden, at det øverste vandlag er blevet 1,5 promille mindre salt. Ferskvandet fortrænger det næringsholdige saltvand, som synker dybt ned, mens det næringsfattige ferskvand lægger sig i overfladen.

LÆS OGSÅ Nyt kort viser hvor Indlandsisen smelter i bunden

Det andet problem er, hvordan smeltevandet kommer ud i fjordene, siger Mikael Sejr.

- Der, hvor smeltevandet løber ud under isen, 200 meter nede måske, er det godt for livet i fjorden. Men i fx Young Sund stopper gletsjeren på land. Og her har det den modsatte effekt, og fjorden er stort set helt død, siger han til DR.

For når smeltevandet løber henover land, hiver det en masse mudder med, der lægger sig i overfladen og skygger for sollyset. Det går ud over mængden af planktonalger, der har brug for sollyset og det vil i sidste ende betyde færre fisk, der lever af algerne.

LÆS OGSÅ Smeltende indlandsis godt for dyrelivet

Og det problem bliver større, for på sigt vil flere og flere gletsjere stoppe på land, fordi indlandsisen smelter og trækker sig længere tilbage.

Forskerne advarer om, at effekterne kan være langt kraftigere i andre dele af de grønlandske kystvande end observeret ved Young Sund, fordi afsmeltningen i nordøstgrønland er mindre end resten af landet.