COP21 Slutspurt om klimaaftaler er i gang

Med lidt over et døgn tilbage af COP21 i Paris forhandler landene nu om et aftaleudkast, der er forkortet fra 43 sider til 29 sider. Men det er tvivlsomt, om målet bliver nået.
Foto © : Michael Ransburg/Flickr Creative Commons
10. december 2015 15:52

Det skriver det danske, politiske medie, Altinget.dk.

Ifølge mediet er der ikke længere en bred forventning til, at aftalen kommer til at rumme en maks. temperaturstigning på 2 grader. Det har ellers været forventningen til en kommende klimaaftale.

I stedet tegner det til, at aftalen kan rumme en regel om, at den globale temperatur maks. må stige med 1,5 grader fra et ‘førindustriel niveau’ - det vil sige, før industrien primært var drevet af motorer.

Og det ærgrer den danske klimaminister, Lars Chr. Lilleholt.

- Aftaleudkastet er langtfra ambitiøst nok set med mine og EU’s øjne. Vi ønsker en stærk ambitionsmekanisme i aftalen. Det er stadig uklart, hvornår landene skal fremlægge nye reduktionsmål, siger ministeren.

Læs det nuværende, 29 sider lange aftaleudkast her. 

 

Olie-lande trækker aftale ned
Det er især olieproducerende lande som Venezuela og Saudi Arabien, som forsøger at gøre aftalen så lempelig som muligt.

For at få dem til at deltage mere aktivt i forhandlingerne, har værtslandet Frankrig sat bl.a. Venezuela i spidsen for flere af forhandlingsgrupperne.

Til gengæld er EU blevet overhalet af især USA i forhandlingerne om, hvor stærk en aftale, der vil blive indgået. Efter at have været en stor udleder af CO2, ønsker USA nu at lave et delmål i aftalen og skærpe hele verdens klimamål allerede om fem år og på den måde nå et skrappere krav end de 1,5 grader temperaturstigning, der er udsigt til lige nu.

Læs også Grønland går efter vækst og minedrift på klimatopmøde



USA og Kina kan afgøre klimamål
Og det er muligt, at det bliver aktuelt, siger den danske chefforhandler på COP21, Mercan-Ellen Nielsen, til Ritzau.

- Det bliver USA og Kina, der kommer til at definere det spørgsmål i teksten, uddyber Mercan-Ellen Nielsen, den danske chefforhandler på COP21. 

Frankrig har på forhånd lovet, at der vil ligge en færdig aftale senest i morgen fredag kl. 18 parisisk tid. Dog forventer flere, at forhandlingerne strækker sig ind i weekenden.

Læs også BILLEDER Nu smelter indlandsisen ved COP21