Slut med fattig studiestart

En ændring i studiestøtten skal sikre, at man kan starte på en uddannelse, selvom bankbogen er ganske tom.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
08. december 2015 18:15

Det skal være slut med at starte sin uddannelse uden en krone på lommen. Det lægger Naalakkersuisut op til med reformen af uddannelsesstøtte.

Som noget nyt, tikker pengene ind på bankkontoen, allerede før klokken ringer ind til første time.

Formålet er at hjælpe de studerende til en bedre start på studietiden.

- Den første måned har man faktisk ikke noget at leve for, siger naalakkersuisoq for uddannelse Nivi Olsen, Demokraterne.

Hun forklarer, at medmindre mor og far finansierer levebrødet den første måned, eller man ikke har sparet op, så kan det være en vanskelig tid.

Derfor lægger hun op til de studerende fremover modtager penge forud i stedet for bagudrettet, som man ser det på arbejdsmarkedet.

 

Et problem for hele samfundet

Den nye ordning kommer til at koste Selvstyret ekstra, da studerende der falder fra allerede har fået udbetalt studiestøtte.

Det er dog alligevel pengene værd, mener Nivi Olsen, da den første måned kan være hård at komme igennem for mange studerende, som ikke har penge til daglige fornødenheder.

- Så får man faktisk en skidt start på en uddannelse, som betyder rigtigt meget fremover, siger Olsen.

Læs også Nivi strammer studie-skruen

Det skal der gøres noget ved. For det er ifølge Nivi Olsen et problem for hele samfundet, at så mange studerende falder fra. Ikke mindst i begyndelsen af uddannelsen.

- Frafaldet er et stort problem for samfundet. Det er rigtigt stort, at frafaldet er cirka på 50 procent på samtlige uddannelser, siger naalakkersuisoq.

Ændringsforslaget er nu sendt i høring og forventes behandlet på forårssamlingen, før det kan træde i kraft til august næste år.