Skraldet sejler fra byer og bygder i Sermersooq

Kommuneqarfik Sermersooq vil skabe mere ensartet affaldshåndtering i mindre byer og bygder. Derfor afskaffer de nu forbrændingsanlæg og begynder i stedet at fragte affaldet til Nuuk.
Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Aviâja Kilime
09. august 2017 13:38

Det er der både fordele og ulemper ved. Men noget skulle der gøres, fortæller driftschef i Kommuneqarfik Sermersooq, Frank Rasmussen.

- Alle de her små anlæg som man har lavet før i tiden, de er alt for små og de er lige så skadelige som hvis du bare lader affaldet ligge næsten, siger han.

Affald fra Paamiut og Tasiilaq fragtes til Nuuk

Hver anden uge sendes 15 tons affald fra Paamiut med skib til Nuuk. Tasiilaq sender også store mængder affald til hovedstad, 300 tons affald blev det til sidste år.

I den østgrønlandske by vil der dog stadig være opbevaring af affald, da det er ikke muligt at sejle til byen om vinteren.

LÆS OGSÅ Virksomheder og borgere går på gaden for at samle skrald

Savner forbrænding

I næsten 2 år har kommunen som et forsøg, lukket forbrændingsanlægget i Kapisillit, og i stedet er afffaldet blevet fragtet til hovedstaden. 

Det er dog ikke alle, der jubler over den nye løsning. Otto Larsen er købmand i Kapisiillit, og han savner den gamle forbrænding i bygden.

- Det (skraldet, red.) bliver blæst væk af vinden og er over det hele, siger han til KNR.