Skolelærer har skrevet roman om Gertrud Rask

Forfatter og gymnasielærer Margrethe Tjalve har skrevet en roman om Gertrud Rask – hustruen til missionæren Hans Egede. - Hun er en af de vigtigste kvinder i dansk historie, fordi det vedrører vores forhold til Grønland, siger forfatteren til DR.
15. december 2017 10:26

Det fortæller Margrethe Tjalve i DR’s program ”P1 Skønlitteratur”.

Der er skrevet mange bøger om den dansk-norske missionær, Hans Egede, som rejste til Grønland i 1721. Bøger, som den danske gymnasielærer Margrethe Tjalve også har læst, og hvor hans hustru, Gertrud Rask, ofte også er omtalt.

- Jeg begyndte at interessere mig, fordi jeg læste en masse biografier om Hans Egede. Og i alle disse biografier opdagede jeg, at hun var beskrevet – af disse ofte kirkelige forfattere, må jeg sige – som den trofaste hustru, der stod bag sin mand, og som var et resigneret menneske. Og jeg tænkte: ’De må da have spist søm! Det kan da ikke passe’, siger hun til DR.

LÆS OGSÅ Ny bog sætter spot på Gertrud Rask

Efter en tur til Aasiaat med en dansk gymnasieklasse, blev interessen for, hvem Gertrud Rask egentlig var, meget større hos Margrethe Tjalve.

- Jeg måtte jo grave ned i alle mulige former for kilder. I hvert fald ledte jeg efter spor efter, at denne kvinde netop ikke var én, der resignerede og omsider overgav sin modstand (mod at rejse til Grønland, red.) og tog med sin mand, men tværtimod var en kvinde, der sagde: ’Det gør vi og står fuldstændig bag dig og ved siden af dig’, som tilfældet jo blev.

Mangel på historiske kilder

Egentlig var tanken at skrive en Ph.D.-afhandling om Gertrud Rask. Men der eksisterede ikke nok historiske dokumenter til at forske i området, måtte Margrethe Tjalve indse.

I stedet besluttede hun at skrive en skønlitterær bog, hvor hun har givet Gertrud Rask de karaktertræk, som hun mener, det må have krævet at rejse til et fremmed land og en ukendt befolkning med sin stærkt, troende mand for snart 300 år siden.

LÆS OGSÅ Grønlandske stemmer fortæller om kolonitiden

Og hvor det tydeligt fremgår, at hun var langt tættere på den grønlandske befolkning end hendes mand.

- Jeg har gjort hende til en meget nysgerrig person. Og det kunne jeg tænke mig, at hun har været, når hun først har kastet sig ud i det der. SÅ hun var nysgerrig efter at få noget at vide om grønlænderne og blande sig. Jeg har givet hende rigtig god, grønlandsk veninde. Og så sad hun jo ikke fast i den der meget stive, ortodokse rettroenhed, som Hans Egede havde.

LÆS OGSÅ Kim Leine skriver ny bog om Grønland

Ifølge Margrethe Tjalve har Gertrud Rask ind til nu fået al for lidt opmærksomhed i den brede befolkning i Danmark.

- Man kan måske sige, at hun er en af de vigtigste kvinder i dansk historie i det hele taget, fordi det jo vedrører vores forhold til Grønland i dén grad. Og man kan også forestille sig, at hun træk lidt i den anden retning, når hendes hidsige mand var for voldsom.

Bogen om Gertrud Rask hedder ”Iseskrog” og udkommer på Forlaget Vandkunsten.