Skoleforstander vil have en ende på hashtågerne

Hashtågerne bølger hen over Grønlands maritime uddannelser både på skolerne og om bord på skibene.
Over halvdelen af eleverne på søfartsuddannelsen i Paamiut er så påvirkede af hash, at forstanderen vil have politikerne til at gribe ind.
14. oktober 2015 14:59

- Det er så stort et problem, at vi har været nødt til at reagere, siger forstander, Jeppe Carstensen i et åbent nødråb til politikere, socialrådgivere, arbejdsmarkedskontorer, myndigheder og virksomheder, og ikke mindst til de unges forældre.

Medarbejderne på Grønlands Martime Center oplever nemlig, at elever og studerende dagligt bruger hash i lige så stor stil som det at spise og sove.

- Den er især gal på grundskolen i Paamiut, hvor vores undersøgelser viser, at op mod seks ud af ti elever har røget hash og kan være påvirkede i undervisningen. Det samme gælder for op mod hver fjerde blandt officerselever og kursister på skolen i Nuuk, fortæller Jeppe Carstensen til KNR.

Læs også Doris Jakobsen vil have indført rusmiddelpolitik i alle kommuner

Det betyder, at eleverne holder op med at passe deres skole, og at de i sidste ende dumper til eksamen.

Jeppe Carstensen har ikke tal for centerets fisker- og fangeruddannelse i Uummannaq.

Til gengæld er den også gal med hashen ude på havet i fisker- og handelsflåden, hvor skolens elever skal have deres sejltid. Og det er særligt uheldigt i et risikobetonet erhverv som søfart:

 

- Vi hører der bliver røget masser af hash om bord. Og så er der risiko for, at der sker arbejdsulykker, siger Jeppe Carstensen, der har indført nultolerance over for hash og andet misbrug for alle. Også på uddannelsens kollegier.

Læs også VIDEO Stor opmærksomhed på børn og unges hashmisbrug

Det er første gang, at Jeppe Carstensen går ud med et offentligt nødråb, hvor han efterlyser langt mere rådgivning og flere tilbud om afvænning.

Også politiet skal inddrages for at sætte en stopper for hashhandelen. 

- Og så skal skattemyndighederne i højere grad på banen. Hvordan kan folk for eksempel have råd til store biler, når de samtidig ikke har nogen indtægt, spørger Jeppe Carstensen.

- Det er hele samfundet, der skal gøre en indsats. Men det virker som om, at hash er blevet en accepteret del af samfundet. Det er bare sådan noget vi har.