Skab udvikling og merværdi for fiskeriet

Udover verdensmarkedspriser er det formodentligt at MSC mærkning har betydet prisstigning for rejer, vurderer Økonomisk Råd. Men det er en sårbart erhverv, derfor mener de at der bør udvikles og skabes merværdi.
Foto © : Nauja Møller
Skrevet af Nauja Møller
24. september 2015 14:11

De seneste år har de grønlandske fiskere fanget færre rejer, fordi Naalakkersuisut har sat kvoterne ned efter biologernes rådgivning. Men samtidig har verdensmarkedet været god for priserne på de grønlandske rejer.

Og MSC mærkningen har formodentligt også været årsag til prisstigningerne, vurderer Økonomisk Råd, der udkom med sin seneste rapport i tirsdags.

Det kan have bidraget til prisstigningerne på rejer, skriver økonomerne.

- Priststigningerne, det er jo ret stort. Altså hvis man kigger tilbage bare fra 2010 til i dag, så snakker vi prisstigninger på 80 procent. Så det er ret markant, siger Økonomisk Råds formand, Torben M. Andersen.

 

Flere årsager

Og der er ikke kun en årsag til denne prisudvikling, mener han.

- Der er forskellige faktorer til den prisudvikling. Verdenmarkedspriserne er stigende og formodenligt det at man nu har MSC-certificereingen også været medvirkende årsag til prisstigningerne.

Men han understreger at den viser at man er meget afhængig af ting som man ikke selv har kontrol over, nemlig hvordan verdenmarkedsspriserne ændrer sig.

 

Sårbart

-  Nu har vi haft en periode hvor der har været gunstig udvikling men det kan også gå den anden vej. Så det understreger også en meget stor sårbarhed man har, siger Torben M. Andersen.

Så pristigninger der nemt kan udvikle sig til en farlig udvikling i form af billigere verdensmarkedspriser som Grønland eller politikerne ikke kan være herre over giver rådets formand til at benytte lejlighed til at rådgive landets ledelse:

- Det er flere ting i forhold til fiskeriet. Fiskeriet er utrolig vigtigt erhverv, og derfor er det også spørgsmål om hvordan man kan udvikle det, især hvordan man kan skabe merværdi i forhold til det fiskeri der nu engang er.

Men en anden ting er også vigtigt.

- Det er utroligt vigtigt at får udviklet noget andre erhverv end fiskeri. Men fiskeri er vigtig og vil stadigvæk være vigtig. Men det er også vigtig at udvikle andre erhverv, siger Torben M. Andersen og mener at det på den måde vil fiskeriet være mindre sårbart.