Siumut kritiserer udsættelse af forlængelse af søkabel

Siumuts politiske ordfører, Jens-Erik Kirkegaard langer nu ud efter Tele Post og selskabets nye bestyrelsesformand Stine Bosse, fordi de har udsat beslutningen om at forlænge søkablet og radiokæden til begyndelsen af næste år.
Foto © : Camilla Dam/KNR
01. december 2015 08:42

Det betyder, at der ikke kommer noget søkabel som planlagt fra Nuuk til Aasiaat før om tidligst et år.

Også en stærkere radiokæde fra Aasiaat til Ilulissat og en forlængelse af radiokæden til Ummannaq og Upernavik er udskudt. Der skal mere styr på økonomien.

Men det er Siumut ikke tilfreds med, understreger partiets politiske ordfører, Jens-Erik Kirkegaard.

Heller ikke selv om Tele-Post-formanden begrunder udsættelsen med en forestående liberalisering af mobiltelefoni, som betyder færre penge i kassen hos Tele-Post og det faktum, at Tele-Post i dag taber penge på at levere internet til områder med få mennesker.

LÆS OGSÅ Søkablet fra Nuuk til Aasiaat sat i bero

- Skal vi ikke spørge os selv om det overhovedet er realistisk med et liberalt telemarked i et land som Grønland, spørger Jens-Erik Kirkegaard.

- Måske er der i et land som Grønland bare nogle områder, der ikke kan liberaliseres. Vi ved godt, at internetområdet er en underskudsforretning, sådan er det for eksempel også på Færøerne på trods af et forholdsmæssigt lille område, anfører Jens-Erik Kirkegaard videre.

LÆS OGSÅ Kirkegaard stiller spørgsmål ved liberalisering

Siumut opfordrer i pressemeddelelsen nu Naalakkersuisut til hurtigt at komme med en afklaring på området og understreger, at internettes betydning for samfundet vokser støt i forhold til borgerservice, uddannelse, telemedicin, men også i forhold til de nye muligheder i fritiden såsom Netflix.

- Disse muligheder er der uden tvivl mange borgere fra Maniitsoq og nordover, der har set frem til at skulle udnytte bedre, lyder det fra Siumuts politiske ordfører, Jens-Erik Kirkegaard.