Siumut finder afgift rimelig

Det er kun rimeligt, at de virksomheder, der nyder godt af landets ressourcer også er med til at betale i en svær situation, mener Jens-Erik Kirkegaard.
Foto © : Camilla Dam/KNR
19. oktober 2015 10:38

 

Hvorfor skulle landets naturressourcer ikke bidrage til driften af samfundet i en vanskelig tid?  

Det spørgsmål kommer fra Siumuts medlem af Inatsisartut, Jens-Erik Kirkegaard, efter at afgiften på eksport af uforarbejdet hellefisk har mødt stor modstand fra Halibut Greenland og Grønlands Erhverv, GE.

Jens-Erik Kirkegaard peger, på at det er forståeligt med en stærk reaktion fra en berørt part. Han mener dog, at det er helt rimligt, at dem der tjener penge på landets ressourcer skal være med til at betale for gildet.

 

Ikke mere end selskaberne kan klare

Kirkegaaard peger på, at når man sælger en af de små hellefisk ud af landet, så ligger prisen på cirka 60 kroner per kilo, mens den seneste omtalte afgift er 80 øre per kilo. En afgift Kirkegaard mener ligger inden for det selskaberne kan løfte.

Læs også Afgift er det rene Ebberød Bank

Læs også Formanden for fiskerne er utilfreds med ny hellefiskeafgift

Fakta

Som sammenligning er makrelafgiften 90 øre pr. kilo, hvor makrellen typisk eksporteres til 9-11 kroner per kilo.

Uforarbejdet udenskærs hellefisk afgiftsbelægges med 2,50 kroner.

- I forhold til Grønlands drift, såsom gratis sygehuse, folkeskoler, gratis uddannelser, vi som samfund tilbyder til alle borgere, er der en pligt til at finde økonomiske midler til. Hvorfor skulle samfundets naturressourcer ikke bidrage, lyder det fra Jens-Erik Kirkegaard