Siumut: Fællesudtalelse er ikke en næse til naalakkersuisut

Siumut mener ikke, fællesudtalelsen efter en forespørgselsdebat fra samtlige partier skal opfattes som en klar næse. Det siger Jens Erik Kirkegaard i dag.
26. marts 2015 16:16

Det ledende parti i Naalakkersuisut, Siumut, var medunderskriver i en fælles udtalelse, som samtlige fem partier i Inatsisartut sluttede op om torsdag sidste uge.

- Et samlet Inatsisartut ser med stor alvor på den mistede servicekontrakt på Pituffik, hed det indledningsvist i udtalelsen.

- Partierne går sammen om det fremadrettede arbejde, for at dette ikke sker igen, gjorde Naalakkersuisuts arbejdsgivere det klart.

Fællesudtalelsen  kom efter en forespørgselsdebat om netop amerikanernes militærbase i Pituffik, hvor et grønlandsk firma har mistet en kontrakt til flere hundrede millioner kroner.

IA understregede efterfølgende, at der er tale om en klar næse - altså en klar påtale til Naalakkesuisut.
Naalakkersuisut har endnu ikke forholdt sig til fællesudtalelsen, der altså efter IA's opfattelse er en advarsel.

Formanden Kim Kielsen ville ikke forholde sig til sagen, men henviste til sin kollega Naalakkersuisoq med ansvar for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, som dog på tidspunktet var på tjenesterejse.

 

Kun en fællesudtalelse

Men nu vil Siumut ikke være med til at karakterisere den klare fællesudtalelse som en næse:

- Vi ville gerne sende et klart signal, om at vi ønsker et klart samarbejde på det her område fremadrettet. Derfor er vi uenige i, at det skulle være en næse til Naalakkersuisut, siger Jens Erik Kirkegaard, der var ordfører under forespørgselsdebatten om Thule Air Base.

Altså, Jens Erik Kirkegaard mener, at de kun opfatter det som en fælles udtalelse, og der ikke er tale om næse eller advarsel trods ordvalget i brevet synes at være alvorligt:

- Det er vores holdning. Derfor vi synes, det er vigtigt, især i sådanne forhandlinger og situationer, hvor der er tre landre, og andre lande som er involveret i sådan nogle sager, der er det vigtigt, for at opnå det bedste resultat, at det grønlandske samfund, partierne i parlamentet og Naalakkersuisut har en klar og fælles målsætning for at opnå resultater, siger Jens Erik Kirkegaard.

KNR radioavisen har ellers i hele denne uge forsøgt at indhente kommentar fra Naalakkersuisut om fællesudtalelsen uden held.