ANALYSE Siumut åbner valgkampen med dyre løfter

Bare fordi Siumut trak stikket på Naalakkersuisut og udskrev valg, så betyder det ikke, at partiet nu er på tilbagetog. Måske tværtimod.
23. oktober 2014 16:18

Siumut blev det første parti, der meldte sig med et fuldt valgprogram. I dag præsenterede formand, Kim Kielsen, en lang liste med planer, som bliver meget dyre at realisere.

Lavere selskabsskat, ingen brugerbetaling for hjemmehjælp til ældre og lavere indtjeningskrav til de selvstyreejede selskaber er blot en smule af indholdet i Siumuts store pakke til vælgerne op til Inatsisartut-valget.

På Kim Kielsens liste står også, at det nye Siumut ønsker at holde fast i de gunstige ordninger til huslån, en genindførsel af ensprissystemet på el, vand og varme, så vandkraftbyerne skal betale en større del af Nukissiorfiit-regningen. Og så vil Siumut bruge flere penge på alderspensioner, så de ikke bliver justeret efter hvor meget ægtefællen tjener.

Alt sammen kostbare forslag at præsentere i en tid med høj inflation og omfattende spareplaner i alle landets kommuner. Vi spurgte den nye partiformand, hvor alle pengene skal komme fra.

 
- Vi har slet ikke set nok på, hvordan vi anvender de forskellige dele af vores fisk. Nu anvender vi kun 40 procent af fangsten, mens vores nabolande anvender op til 93 procent. Her er der jo mange penge at hente, som vi desværre smider ud i dag, lød svaret fra Kim Kielsen.

Følgere af grønlandsk politik har hørt løsninger som denne før. Hvis vi anvender en større del af fisken end nu, og hvis vi bearbejder flere fisk i Grønland end vi gør i dag, hvor meget fileteres og renses i udlandet, så kan vi tjene flere penge til landskassen. Virkeligheden er bare, at fiskefabrikkerne skriger på stabil og kvalificeret arbejdskraft, selv med det produktionsniveau vi har i Grønland i dag, så hvordan skal vi så kunne åbne større fabrikker og skrue op for eksporten?

Et af svarene fra Siumut er at indføre et arbejdsmarkedsfradrag. Det skal gøre det mere attraktivt for de arbejdsløse at arbejde - for eksempel nede på fiskefabrikken.