Sisimiut-fiskere udsætter havneblokade

Sisimiut-fiskerne har udsat den blokade af havnen, som de i sidste uge truede med, hvis Naalakkersuisut ikke hurtigst muligt ville sætte et ekstra indhandlingsskib til rådighed.
Foto © : KNR
Skrevet af Apollo Jeremiassen
29. juni 2015 15:01

Det siger primusmotor til blokaden, Leif Fontaine fra  Sisimiuts fisker- og fangerforeningen SAPP til KNR.

- Efter at vi truede med en blokade, har Inatsisartuts fiskeriudvalg krævet af Naalakkersuisut, at der hurtigst muligt kommer en ordning, så vi igen kan fiske efter torsk og indhandle til indhandlingsskibe, siger fisker Leif Fontaine.

Formanden for Inatsisartuts fiskeriudvalg, Nikolaj Jeremiassen (S), siger til KNR, at udvalget under deres møde i dag har sendt en opfordring til Naalakkersuisut om, at de hurtigst mulig sætter et indhandlingsskib til rådighed.

Læs også Sisimiut-fiskere må vente på Kruses departement

- Et enigt udvalg bakker op om Sisimiut-fiskernes opfordring til, at man sætter et ekstra indhandlingsskib ind.

- Derfor opfordrer vi Naalakkersuisut til, at de hurtigst muligt sætter et ekstra indhandlingsskib ind, selvom det nu er for sent, da torsken snart svømmer længere væk fra kysten, siger Nikolaj Jeremiassen og gør opmærksom på, at problemet med manglende indhandlingsskibe det seneste år nu må løses.

I sidste uge krævede fiskerne fra Sisimiut med Leif Fontaine i spidsen, at Naalakkersuisut stiller et ekstra indhandlingsskib til rådighed, men blev af Naalakkersuisut afvist med den begrundelse, at indhandlingspligten til fabrikker skal skabe arbejdspladser.

- Vi skal selvfølgeligt arbejde for at indhandlingsmulighederne og konkurrenceforholdene og ikke mindst, at indhandlingspriserne bliver bedre og skaber flere arbejdspladser, sagde formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, til KNR i fredag.

Læs også Kielsen åbner dør for indhandlingsskibe

I forbindelse med licensudstedelserne er betingelsen, at der skal skabes arbejdspladser her i landet, i stedet for at torsken indfryses og sendes ud af landet.

Leif Fontaine kan ikke på nuværende tidspunkt sige, om blokaden bliver til noget, da fiskerne i Sisimiut lige vil afvente Naalakkersuisuts udmelding. Men hvis Naalakkersuisut stadig holder fast ved deres første udmelding om ikke at sætte et ekstra indhandlingsskib ind, er fiskerne klar til at blokere Sisimiut havn.