Sildekvote forbeholdes grønlandske fartøjer

Naalakkersuisut har netop besluttet at afsætte kvoter til to nye forsøgsfiskerier ved Østgrønland, der skal kombineres med årets fiskeri efter makrel.
Foto © : Atle Grimsby/Flickr Creative Commons
14. april 2015 06:26

Det gælder en kvote på 20.000 tons sild og 10.000 tons blåhvilling.

Det understreges i en pressemeddelelse, at fiskeriet efter sild og blåhvilling fortsat er et forsøgsfiskeri, for at kortlægge af udbredelsen samt for at indsamle biologiske data på disse arter.

Det anføres samtidig, at det nye fiskeri ikke vil være afgiftsbelagt.

- Derfor gavner det kun Landskassen, når sildefiskeriet og fiskeriet efter blåhvilling foregår med grønlandske fartøjer, der skaber arbejdspladser til grønlandske besætningsmedlemmerne, der betaler skat til Grønland, hedder det i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Grønlandske fartøjer prioriteret i fordelingen af makrelkvoter

 

Fiskeri efter først til mølle-princippet

Heri gøres der samtidig opmærksom på, at tidspunktet for fiskeri efter makrel og sild overlapper, og at licenser til fiskeri efter blåhvilling udstedes til grønlandske fartøjer, der i forvejen har en makrellicens.

Fiskeriet efter sild og blåhvilling foregår uden mængdebegrænsning for de enkelte fartøjer og foregår indtil kvoten er opfisket - Det er også det, der i fagsproget kaldes olympisk fiskeri (først til mølle-pricippet, red.).

Makrelfiskeriet forventes at starte i juni måned, sildefiskeriet lidt senere, mens det er usikkert hvornår fiskeriet efter blåhvilling kan indledes.