RAL: Sikuki skal overtage funktionen som basishavn

Aalborg Havn lagde fredag yderligere pres på Royal Arctic Line for at få selskabet til fortsat at benytte Aalborg Havn. Royal Arctic Lines direktør slår dog fast, at den nye atlanthavn i Nuuk vil overtage funktionen som basishavn.
Foto © : Branding Greenland
07. oktober 2016 16:16

- Vi er overraskede og også lidt målløse over, at man fra Royal Arctic Lines side bryder en aftale, siger Thomas Kastrup Larsen, borgmester i Aalborg og formand for Aalborg Havns bestyrelse, i forbindelse med at Aalborg Havn fredag udsendte en pressemeddelelse med overskriften "Kontraktbrud kan koste RAL 200 millioner kroner".

Her oplyser Aalborg Havn, at selskabets rådgivere har beregnet et potentielt erstatningskrav på 200 millioner kroner, som Aalborg Havn kan fremsætte, såfremt Royal Arctic Line ikke vil overholde aftalen om at benytte Aalborg som basishavn frem til 2022.

Læs også Direktør: RAL-exit kan ramme erhverslivet

Det er dog ikke nogen nyhed for Aalborg Havn, at Royal Arctic Line ønsker at komme ud af aftalen, fortæller direktøren i Royal Arctic Line:

- Vi har fra et meget tidligt tidspunkt gjort Aalborg Havn opmærksom på, at de planer, som vi anså værende de bedste for Grønland, ville indebære, at vi skulle holde op med at sejle til Aalborg tidligere, siger Verner Hammeken.

Ifølge direktøren har Royal Arctic Line forgæves appelleret til Aalborg Havn om at indgå en dialog om basishavnaftalen siden december sidste år.

Om det mulige erstatningskrav fra Aalborg Havn, siger Verner Hammeken:

- Vi understreger, at der ikke er opsagt nogen aftale med Aalborg Havn. Vi har meddelt Aalborg Havn om de planer, vi ønsker at følge for at modernisere det her transportsystem.

Læs også Aalborg Havn lægger pres på RAL med milliontrussel

At Royal Arctic Line vil ud af aftalen med Aalborg Havn skal blandt andet ses i sammenhæng med, at den nye atlanthavn i Nuuk snart står færdig.

- På en eller anden måde kan man godt sige, at basishavnfunktionen via Sikuki i Nuuk kommer hjem til Grønland.  Det betyder, at vi kan sejle til flere havne, og til havne som har bedre forbindelser til resten af verden end Aalborg har, siger Verner Hammeken.

I Danmark bliver det ifølge Verner Hammeken Aarhus Havn, som Royal Arctic Line kommer til at sejle til sammen med den islandske partner Eimskip.

Aalborg Havn har dog også rakt hånden ud til Royal Arctic Line. Udover det mulige erstatningskrav skriver havnen i sin pressemeddelelse, at Royal Arctic Line kan spare op mod 100 millioner kroner på ti år, hvis rederiet vil forlænge samarbejdet med Aalborg Havn til 2027.

Men Verner Hammeken afviser, at der kan blive tale om at forlænge samarbejdet udover den eksisterende aftale.

Læs også RAL: Vi ved godt, det er en dårlig nyhed for Aalborg Havn