SIK roser budgetplaner for Arbejdstilsynet

Naalakkersuisut vil bruge flere penge på at kontrollere sikkerheden på arbejdspladserne. SIK’s formand roser planen, men kritiserer finansieringen bag.
Foto © : KNR
27. juli 2016 09:50

Der er kun én god grund til, at Grønland bør hjemtage ansvaret for sikkerheden på landets arbejdspladser, siger formanden for SIK, Jess G. Berthelsen, til KNR.

- Hvis intentionen er at hjemtage Arbejdstilsynet, er det fordi, at det skal blive bedre. Og det kræver, at man putter flere midler i Arbejdstilsynet, end der er i dag.

Og det er også planen hos naalakkersuisut. 

Ifølge en ny redegørelse skal Arbejdstilsynets budget stige cirka 4 mio. kroner om året - fra i dag omkring 6,5 mio. kroner under den danske stat til 10,7 mio. kroner, betalt af landskassen - hvis Grønland overtager ansvaret for arbejdsmiljøområdet med påbegyndelse 1. juli 2017.

 

Flere tilsynsrejser

Og det er helt afgørende med et større budget, mener SIK-formanden. For der er behov for et langt mere synligt og aktivt Arbejdstilsyn end i dag.

- Jeg mener ikke, at Arbejdstilsynet er nok synligt på den måde, at de ikke rejser nok rundt i Grønland og tilser de forskellige arbejdspladser. Og det har til dels noget med økonomien at gøre, siger Jess G. Berthelsen.

I dag har Arbejdstilsynet i Grønland som dansk myndighed fem tilsynsførende, der tilser virksomheder i hele landet. Heraf er 13 uger årligt afsat til tilsyn uden for Nuuk. 

De planlagte, øgede udgifter til Arbejdstilsynet skal især gå til flere tilsynsbesøg, mere arbejdsmiljøuddannelse af ansatte på arbejdspladserne og til Arbejdsmiljørådet. Og så er det intentionen, at Arbejdstilsynet skal have lavet tilsyn på alle Grønlands arbejdspladser inden for 5 år efter hjemtagelsen.

Men det vil ifølge redegørelsen ikke ske ved at ansætte flere tilsynsførende. I stedet budgetteres der med ansættelse af en halv chefstilling og en ekstra administrativ medarbejder.

 

Kritik af finansiering

Regningen for hjemtagelsen af arbejdsmiljørådet bliver dog sendt videre til Grønlands virksomheder, som skal betale en tvungen afgift til landskassen for udgiften til Arbejdstilsynet.

Det har vakt kritik fra Grønlands Erhverv, hvor man overordnet ikke mener, at det gavner arbejdsmiljøet, at området bliver hjemtaget fra Danmark.

Selv om Jess G. Berthelsen dog støtter planen, hvis der følger flere penge med til tilsyn, ser han heller ikke fornuften i, at virksomhederne skal betale for det.

- Jeg frygter, at det bliver forbrugerne, der i sidste ende kommer til at betale. Og det mener jeg ikke er godt. Derfor er jeg ikke meget for, at det er de enkelte arbejdspladser, som skal betale det her. Så hellere gøre det over skatten, siger han.