Inatsisartut Sidste dag på Forårssamlingen

Efter 27 mødedage kan Inatsisartut gå på sommerferie, når Forårsamlingen onsdag ringer ud.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
07. juni 2017 07:33
Versionist Sara K. Jakobsen

Inatsisartut tager onsdag hul på Forårssamlingens sidste dag.

Den indledes klokken 11, hvor Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Doris Jakobsen, besvarer spørgsmål fra Inatsisartut medlemmerne.

Dernæst tager de folkevalgte der hul på de sidste 7 punkter på Forårssamlingen.

Først gælder det Demokraternes Justus Hansens forslag, om at en ny lufthavn i Tasiilaq tilføjes Kalaallit Airports opgaver med forlængelse af landingsbanerne i Nuuk samt Ilulissat, samt den ny lufthavn i Qaqortoq.

Det forslag afvises af et flertal, der henviser forslaget til yderligere diskussion til Efterårssamlingen.

Dagen byder også på et forslag om at jollefiskere skal indberette mængden af torsk der smides tilbage i havet ved bundgarnsfiskeri. Inuit Ataqatigiit og Demokraterne støtter forslaget.

 

Fordeling af reje-TAC

Dernæst er der 2.behandling af det omdiskuterede forslag, om fremover at fordele den vestgrønlandske reje-TAC med 50 procent til det kystnære og 50 procent til det havgående fiskeri. Både GE og KNAPK er i mod forslaget, men et enigt fiskeriudvalg støtter, at forslaget skal indarbejdes i en ny fiskerilov.

Og så byder dagen på godt nyt til plejefamilier. De får efter alt at dømme lønforhøjelse med et forslag der vil forhøje plejevederlagt til 8.000 kroner om måneden fra 1.januar 2018.