Sermersooq vil støtte og behandle i stedet for at anbringe børn

For at nedbringe antallet på børn og unge anbragt uden for hjemmet har kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq i går godkendt et forslag til en genopretningsplan.
Foto © : Jakob Willumsen/KNR
Skrevet af Nauja Møller
28. januar 2015 15:52

Fokus skal i højere grad være på støtte og behandling i stedet for anbringelser.

- Vi fik godkendt det, vi kalder for genopretningsplan på familieområdet, hvor vi beskriver de forudsætninger, der skal til, for at vi kan arbejde på en lidt anden måde for at undgå for mange anbringelser og bruge ressourcerne på at styrke familierne i stedet for, siger Søren Valbak, direktør i Forvaltningen for børn, familie og skole i Kommuneqarfik Sermersooq, til KNR.

Læs også Her har de flest anbragte børn i Kommuneqarfik Sermersooq

Med i planen er der et konkret projekt om at flytte tre familier sammen i en bolig. Her skal de modtage fælles familiebehandling for deres i alt otte børn. Formålet er styrke familierne, så børnene kan blive hos dem.

Mange penge at spare
Hvis det lykkes, vil det være godt for børnene, men det vil også betyde, at kommunen i stedet for at betale 8 millioner kroner for at anbringe børnene uden for hjemmet per år, kan skære drastisk ned i omkostningerne.

- Der kan vi så måske reducere udgiften til det halve i år og endnu mindre i 2016 og 2017 ved at støtte familierne i stedet for at anbringe børnene.

I 2014 brugte Kommuneqarfik Sermersooq 102 millioner kroner alene på døgninstitutioner. Samlet kostede hjælpeforanstaltningerne for børn og unge 168 millioner for kommunen. I dag er der nemlig 332 børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet.

Læs også Voldsomme udgifter til anbragte børn og unge

Søren Valbak håber på, at planerne, som kommunen sætter i gang, vil være til gavn for alle:

- Så det skulle gerne være en situation, der er til gavn for både børn, familierne og økonomien.

Trecifret millionbeløb
Kommuneqarfik Sermersooq har i 2015 budgetteret med 188,5 millioner kroner til hjælpeforanstaltningerne for børn og unge.

Området har fået en tillægsbevilling på lidt over fire millioner kroner. Og på fem år er udgifterne til området steget med omkring 70 millioner kroner på grund af flere anbragte børn og højere priser.

Den tendens skal genopretningsplanen lave om på.

- Der er børn, vi stadigvæk skal anbringe på døgninstitutionerne, men vi skal bare have standset stigningen af det. Vi skal også kunne give mange flere børn et godt liv i familierne i stedet for at blive anbragt, siger Søren Valbak, direktør i Forvaltningen for børn, familie og skole i Kommuneqarfik Sermersooq.