Selvstyret lægger Aleqa-sagen frem

Aleqa Hammond ville ikke betale sin gæld, da hun frygtede at betale for meget på grund af fejl. Alligevel tog det et halvt år, før hun tjekkede bilagene.
12. november 2014 06:28

Det var Aleqa Hammonds eget ansvar at betale sin gæld til Selvstyret. Det slår øverste departementschef Svend Hardenberg fast i en netop offentliggjort redegørelse.

Foruden Svend Hardenberg har også direktør i formandens departement, Mininnguaq Kleist og styrelseschef for Løn og personalestyrelsen, Lars Dencker, hver skrevet en redegørelse, der er offentliggjort.

Bange for at betale for meget

Her fremgår det, at Aleqa Hammond var nervøs for at betale for udgifter, der ikke var hendes egne og nægtede derfor at betale fakturaer, som hun mente, der var fejl i, selv om det ifølge direktøren var ganske tydeligt, at størstedelen af udgifterne var private.

Læs også Selvstyrets redegørelse

I januar blev Aleqa Hammond derfor bedt om at pege på, hvilke fejl, hun mente, der var, men først i juli svarede hun trods gentagene henvendelser.

- Hun påpeger, at hun vist havde invitation til by-jubilæum for Uummannaq og Aasiaat, og at invitationerne muligvis var med ledsager, hvorfor hun ikke ville betale for sin samlevers rejse. Denne rejse var blandt bilagene. Hun havde ikke fundet andre fejl, skriver Mininnguaq Kleist.

Betalte først efter undersøgelse

Gennemgangen viser også, at Aleqa Hammond ikke havde styr på bilag og ikke af sig selv betalte de private udgifter, hun betalte med sit arbejds-Eurocard.

Endeligt står det også, at Aleqa Hammond først indvilligede i at betale sin gæld til landskassen, efter Deloittes revisor fortalte, at han havde skrevet et udkast til notat til Revisionsudvalget. Et notat, der kunne justeres en smule, såfremt Aleqa Hammond betalte sin gæld. Det skete herefter.