Sara Olsvig skælder regeringen ud

IA's Folketingsmedlem Sara Olsvig slog et slag for en bedre integration af grønlændere i Danmark og efterlyste et lovet udspil fra regeringen omkring integrationspolitikken, under torsdagens åbningsdebat i Folketinget.
05. oktober 2012 06:35

Blandt andet beklagede hun, at De Grønlandske Huse i Danmark igen i år ikke ved, om de kan videreføre deres sociale projekter, der sigter på at styrke indsatset for udsatte grønlændere i Danmark.

Hun opfordrede satspuljepartierne til at se på den situation De Grønlandske Huse står i netop nu, og hun appellerede om husene sikres varige midler, så en langsigtet indsats kan påbegyndes.

Sara Olsvig beskæftigede sig også med udviklingen indenfor råstofsektoren, og hun efterlyste  i den forbindelse en øget dansk-grønlandsk samfundsvidenskabelig forskningsindsats.

- Men desværre er det sådan, at Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland nu nedlægges. Pengene kanaliseres over i eksisterende grønlandske institutioner, men det sker med en meget mindre samlet bevilling, ligesom der heller ikke er etableret en ny ordning til at koordinere den mange-årige grønlandsk-dansk forskningsindsats, sagde hun.

Herefter kritiserede Sara Olsvig skarpt regeringen for ikke at melde klart ud om, hvad der skal ske med den grønlandske redningstjeneste fra nytår, når den såkaldte SAR-beredskabsaftale, der koordineres af det danske forsvar, udløber.

- Jeg har stillet spørgsmål til en række ministre om sagen alleredee i juli måned, men der er ikke kommet svar. Jeg har også stillet spørgsmål i forbindelse med fremlæggelsen af finanslovsudkastet. Svaret kom tidligere i denne uge, men det var desværre et midlertidigt svar uden indhold, lød det skarpt fra Sara Olsvig.

Og så fik problemerne omkring  de grønlandske anstalter lige et par ord med på vejen.
Hun kvitterede for, at der genåbnes en midlertidig anstalt i Kangerlussuaq. Men det er en nødløsning.

- De eksiserende anstalter må udvides og moderniseres, så forholdene for både indsattte og ansatte i de grønlandske anstalter i højere grad kommer til at svare til forholdene i de danske fængsler, understregede Sara Olsvig.