Ny forskning: Saqqaq-folket var eksperter i at sy

De tidligste mennesker i Grønland var suveræne til at sy. Det viser fundet af en lille skindstrømpe, skriver videnskab.dk.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
30. marts 2017 12:49

Strømpen ser ud til at være blevet lappet adskillige gange på det yderste stykke, lige hvor storetåen rammer imod. Det viser at Saqqaq-folket udviklede sy-teknikker der var avancerede nok til at overleve på havisen.

- I sig selv er den måske ikke så flot eftersom den har ligget i jorden i 4.000 år. Men det er den eneste beklædningsgenstand vi med sikkerhed har fundet fra Saqqaq, og syningerne viser en uovertruffen teknik, siger arkæolog Bjarne Grønnow til videnskab.dk.

Han har netop haft skrevet en doktorafhandling om de arkæologiske fund i de permafrosne lag fra to Saqqaq-bopladser i Vestgrønland.

De få skindstykker med syninger der er fundet i bevaret tilstand afslører avancerede teknikker. Stingene sidder blandt andet meget tæt, og sytrådene er spundet af uhyre tynde dyresener.

- Det er meget svært at spinde dyresener og gøre det så fint, som de har gjort. Vi har fundet synåle fremstillet af dyreknogler med nåleøjer på under en milimeter, fortæller Bjarne Grønnow, der mener Saqqaq-folkets dragter må have været utroligt flotte.

Saqqaq-kulturen var blandt de tidligste folk, der indvandrede fra Canada til Grønland for cirka 4.000 år siden.