Samarbejde med private kan være en dyr løsning

Det kan blive en dyr løsning, når Kommuneqarfik Sermersooq vil bygge nye skoler og daginstitutioner i såkaldte OPP-samarbejder, mener en ekspert.
13. februar 2017 16:19

Kommuneqarfik Sermersooq vil bygge nye skoler med private penge. I midtbyen skal skolerne ASK og USK således nedlægges, og der skal bygges en ny stor skole til op til 1200 elever.

Kommunen er selv klar med en tredjedel af pengene til byggeriet og satser på at få private investorer til at skyde resten af pengene i projektet. Private virksomheder står for at bygge og vedligeholde skolen - men det kan vise sig at være en dyr løsning, mener en ekspert.

- Her er det vores opfattelse, at det kun bliver marginalt dyrere at lave en OPP-løsning. Til gengæld giver OPP-løsningen en sikkerhed for, at vi i den sidste ende står med en vedligeholdt bygning og ikke skal til at opføre en ny skole, forklarer konstitueret direktør i Kommuneqarfik Sermersooq, Lars Møller-Sørensen om hvorfor kommunen ønsker at bruge OPP-modellen til at bygge nye skoler og daginstitutioner i Nuuk.

Kommunen binder sig til en husleje

Ifølge kommunens konsulent på det store byudviklingsprojekt, Per Bendix, planlægger man at bruge en model, hvor kommunen betaler en tredjedel af prisen for de planlagte nye skoler og daginstitutioner kontant.

Sådan skal OPP samarbejdet fungerer i Kommuneqarfik Sermersooqs byudviklingsprojekt:

  • Daginstitutioner og skoler i projektet koster mellem 1 og 1,5 milliarder kroner.
  • Kommunen forventer at betale 35 procent af prisen - resten skal komme fra private investorer
  • Investorerne skal desuden bygge og vedligeholde institutionerne.
  • Kommunen binder sig omvendt til at betale husleje for eksempelvis en skole.
  • Huslejen skal altså indeholde tilbagebetaling af investeringen, vedligeholdelse og en fortjeneste. Summen er dette er huslejen.

    Kilde: Per Bendix, konsulent på byudviklingsprojektet for Kommuneqarfik Sermersooq og Lars Møller-Sørensen, konst. direktør i Kommuneqarfik Sermersooq.

- Så får man skolen, børneinstitutionen eller fritidsordningen stillet til rådighed for en pris, fortæller Per Bendix.

Den pris er en slags husleje, som kommunen binder sig til at betale til de private investorer over en periode på op til 30 år.

Huslejen beregnes ud fra, at investorerne skal have tilbagebetalt deres investering, de skal ligeledes vedligeholde skolen og investorerne vil også indregne en fortjeneste.

Professor ved Roskilde Universitet, Ole Helby Petersen, forsker i de offentligt private samarbejder.

Fristende model for politikerne

Han forklarer, at der både er fordele og ulemper ved OPP-samarbejder, men faren ved denne typer projekter er, at politikerne træffer nogle beslutninger, der har alvorlige konsekvenser for den fremtidige kommunale økonomi:

- Helt grundlæggende er det som OPP kan tilbyde politikerne, der er en mulighed for at igangsætte nogle projekter nu og her, fordi man kan låne pengene, som man ellers ikke ville kunne gøre, siger ole Helby Petersen.

Ole
Foto © : Roskilde Universitet
Ole Helby Petersen, professor ved Roskilde Universitet.

Så det er en fristende ting for politikere, når de får mulighed for at bruge nogle penge som de ellers ikke ville have, men det ændrer ifølge Ole Helby Petersen ikke ved de grundlæggende i den kommunale økonomi:

- Det er helt grundlæggende en illusion at tro, at man får råd til mere som samfund, fordi man bruger OPP-modellen. Den er kun én lomme som pengene kan komme fra, og det er skatteborgernes, siger Ole Helby Petersen.

Du kan se borgmester Asii Chemnitz Narup forklare mere om, hvorfor kommunen satser på OPP-samarbejder i mandagens Qanorooq.